A la recerca d'una altra Terra

Forma part de: Des d'un indret del cosmos


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Avui dia, coneixem gairebé 4.000 planetes que orbiten al voltant d'estrelles diferents del Sol, i la natura ens ha revelat una riquesa de sistemes planetaris que no hauríem imaginat mai. Aquests descobriments han estat possibles gràcies al desenvolupament de tecnologies que ens permeten mesurar la velocitat, la brillantor i la posició de les estrelles amb una precisió exquisida.

En aquesta conferència es farà un repàs als mètodes que ens

permeten descobrir exoplanetes, i se'n descriuran les troballes més espectaculars. També es presentaran les missions espacials i els projectes futurs que han de permetre la continuació d'aquesta gran revolució científica per arribar a conèixer altres planetes semblants a la nostra Terra.

Ignasi Ribas és el director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i investigador a l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC). Participa en projectes d'instrumentació, tant a la terra com a l'espai, per descobrir nous planetes semblants a la Terra, entre els quals destaquen CARMENES, del qual és científic principal, i les missions espacials CHEOPS, PLATO i ARIEL de l'Agència Espacial Europea. Ha publicat més de 150 treballs d'investigació en revistes internacionals, incloent-hi Nature i Science, els quals han estat citats més de 7.000 vegades. Va ser president de la divisió d'Estrelles i Física Estel·lar de la Unió Astronòmica Internacional, i ha estat assessor de l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva en l'àmbit de l'espai i membre de l'Astronomy Working Group de l'ESA.


A càrrec de:

Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC)

Altres activitats del cicle "Des d'un indret del cosmos"
  • Origen i evolució de l'univers

   CaixaForum Palma. Dijous 27 de setembre de 2018

   L'evolució de l'univers des de la fluctuació quàntica primigènia, passant per la formació dels elements, les estrelles i les galàxies, fins a les perspectives del seu futur basades en els efectes de la matèria i de l'energia fosques.

  • 4.00 €
  • Forats negres, observant el que és invisible

   CaixaForum Palma. Dijous 4 d'octubre de 2018

   Mitjançant els nous telescopis i amb els innovadors desenvolupaments teòrics, els forats negres han passat de ser divertiments intel·lectuals a objectes astronòmics fascinants, capaços de distorsionar l'espai i el temps al seu voltant.

  • 4.00 €
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: