CONFERÈNCIA

Alterem el medi, però quin preu en pagarem?

Medi ambient i salut

 • Presentacion del evento

  Datos del Evento

  Enlaces a Redes Sociales

  En quina mesura els canvis que fem en el medi afecten la nostra salut? Viurem més anys, en quines condicions? Com podem vetllar per la salut a les noves megaciutats?

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  23 d'octubre de 2014

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   A les 19:00 h.

  • A càrrec de:

   Manel Esteller, Carme Borrell, Jordi Sunyer

  • Preu:

   Activitat gratuïta

  La conferència en un minut

  • La millora del medi ambient i dels espais on viuen els ciutadans, així com l'eliminació de les desigualtats socials i un millor accés a la salut, són alguns dels grans reptes per a l'Europa del futur. 

  • Segons l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA), el 2050, el 70% de la població mundial viurà en megaciutats. Com seran aquestes ciutats? Hem de tenir en compte que factors com  les infraestructures que utilitzem o l'habitabilitat dels nostres barris afecten la nostra salut.

  • I com afecten les desigualtats socials a la salut? La situació econòmica és un factor de pes en la nostra qualitat de vida, però com es combina amb el fet de viure a grans ciutats?

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    El control de les dades: més Internet, més democràcia?

    Canuda, 6 08802 - Barcelona Barcelona, Barcelona. 25 de setembre de 2014

    Són Internet i les noves tecnologies la solució als problemes del futur? Pot estendre la xarxa la democràcia a tots els punts del món com va semblar que passava amb les Primaveres àrabs? La vida quotidiana dels ciutadans està massa dirigida per les noves tecnologies? Qui controla aquest flux de dades? Evgeny Morozov és escèptic sobre la visió més estesa que Internet ajuda a la democratització del món i dels règims totalitaris, i denuncia l'ús de l'enorme volum de dades privades de milers de persones en mans de grans corporacions i governs. «Les nostres dades són la nostra autèntica humanitat, i vendre-les és acceptar convertir-se en una espècie de cartell publicitari interactiu.»

   • PÚBLIC GENERAL

    Política i ciutadania en una societat dominada per la urgència

    Canuda, 6 08802 - Barcelona Barcelona, Barcelona. 9 d'octubre de 2014

    La cultura de la urgència domina el present i el temps es comprimeix. «Vivim una època fascinada per la velocitat i superada per la seva pròpia acceleració» que ens impedeix comprendre els canvis socials, defensa el filòsof Daniel Innerarity, que considera que la velocitat dels processos socials suposa una amenaça per a les societats democràtiques. I com reacciona el sistema polític? Un dels grans problemes és el que es deriva del contrast entre la rapidesa dels canvis socials i la lentitud de la política, de manera que les institucions públiques veuen reduïda la seva esfera d'influència a la reparació dels danys generats pel sistema econòmic i tecnològic.

   • PÚBLIC GENERAL

    Com aprendran els nens dels futur?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 6 de novembre de 2014

    La societat ha canviat però l'escola encara es manté ancorada en el passat, amb professors que són l'autoritat a l'aula i que transmeten el coneixement de manera jeràrquica. En conseqüència, la desconnexió entre l'escola i els alumnes es fa palesa dia a dia a les aules. Com poden col·laborar professors, institucions i pares per garantir que l'escola del futur compleixi les expectatives de la societat? La informació és accessible de manera immediata i el repte ja no és aprendre continguts sinó saber gestionar-los. En aquest nou marc, la tecnologia hi té un paper fonamental però no únic, perquè no reinventa la pedagogia sinó que n'amplia les possibilitats.

   • PÚBLIC GENERAL

    Tecnologia i cultura, seran un bon tàndem?

    Canuda, 6 08802 - Barcelona Barcelona, Barcelona. 20 de novembre de 2014

    Les noves tecnologies han modificat la manera com creem la cultura, la consumim i la donem a conèixer. També han modificat els hàbits del públic, que vol participar en el procés global de creació. És independent la creació de les noves tecnologies? En els artistes joves, l'accés fluid i constant a les xarxes digitals genera una visió global i oberta del món que els envolta i dilueix el temps d'oci amb el del treball. Amb aquest tipus d'artista tenen sentit els intermediaris? Com reaccionen els creadors davant d'un públic que és interactiu i utilitza les xarxes socials per donar a conèixer els seus gustos?

   • PÚBLIC GENERAL

    Cap a una economia més ètica?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 27 de novembre de 2014

    Atur, més treball temporal i parcial, inseguretat financera i pobresa són algunes de les conseqüències de la crisi econòmica que vivim actualment. Segons l'últim informe de l'OCDE sobre benestar, això ha anat lligat a una menor satisfacció amb la vida i una baixada important en la confiança dels ciutadans cap a les institucions en els països greument afectats per la crisi. Com es pot revertir aquesta tendència? L'economia del futur ens ha de garantir l'accés a béns i serveis però també a llocs de treball que assegurin els nostres estàndards de vida i, alhora, preservar la sostenibilitat del planeta. Com serà el nou home econòmic i quins seran els reptes d'una nova economia?

   • PÚBLIC GENERAL

    Megatendències: els grans reptes de 2050

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 11 de desembre de 2014

    Molts són els reptes de futur que haurà d'afrontar la humanitat en els propers anys. Preocupa especialment l'equilibri i el sosteniment del medi ambient en un món molt polaritzat, on els països emergents tindran un paper fonamental i on la governança global pot ser essencial. El creixement de la població i el seu envelliment en la majoria dels països desenvolupats, l'esgotament dels recursos naturals i la migració són alguns dels semàfors vermells que detecta l'Agència Europea del Medi Ambient (EEA) en el seu últim estudi.

Coorganitzat amb: