EXPOSICIÓ

Biologia evolutiva


 • Fins al 31 de desembre de 2017

  A càrrec de

  Institut de Biologia Evolutiva (IBE)

 • Activitat oberta

 • Horaris i ubicacions

Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Fins al 31 de desembre de 2017

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  De dilluns a diumenge i festius, de 10 a 20 h

  Horari Especial Nadal
  Els dies 24, 31 de desembre i 5 de gener, horari especial de 10 a 18 h.
  El centre estarà tancat els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.
   

   

 • A càrrec de:

  Institut de Biologia Evolutiva (IBE), Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Comentaris:

  Els menors de 16 anys han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

   

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

L'IBE és un centre mixt entre el CSIC i la Universitat Pompeu Fabra que té com a objectiu l'estudi dels processos i els mecanismes que generen biodiversitat.

La investigació desenvolupada a l'IBE té un fort impacte i interès social i mediàtic, ja que inclou temes com la conservació i la diversitat biològica, l'evolució en general i la humana en particular, la biologia de sistemes complexos, la recuperació de genomes fòssils…

Els grups i els projectes d'investigació de l'Institut cobreixen tot l'espectre de la biologia evolutiva. En particular, treballen per entendre les bases genètiques de les diferències entre les espècies (divergència), així com dins de cada espècie (variació, polimorfisme), prestant una atenció especial a com aquestes diferències es fixen, com es distribueixen, es transmeten i es mantenen, i com interaccionen amb l'ambient.

El projecte proposat per al mòdul Top Ciència investiga els orígens dels organismes multicel·lulars, una de les preguntes biològiques més importants que encara estan pendents de respondre. En concret, els científics de l'IBE dirigeixen els esforços a descobrir l'origen multicel·lular dels animals o metazoos. Per aconseguir-ho, estan obtenint els genomes dels parents unicel·lulars més propers als animals i fan estudis de genòmica comparativa i funcional. Algun, de les profunditats dels mars i els oceans.

La transició de formes de vida unicel·lulars a multicel·lulars ha passat en més d'una ocasió, al llarg de l'evolució. Les plantes, les algues, els fons i els animals han adquirit estils de vida multicel·lulars de manera independent i convergent.
En tots els casos, aquest pas ha estat clau des del punt de vista evolutiu.

Entendre què ho va fer possible, per exemple, també és molt important per poder rebatre arguments creacionistes i del disseny intel·ligent. Per aquest motiu, una tasca molt important consisteix a divulgar els resultats del projecte.

Es proposa fer servir alguna de les seccions per poder explicar de manera general o transversal l'evolució fins a arribar als humans i així poder emplaçar els visitants en el moment de l'evolució en què se centra aquest projecte.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: