EXPOSICIÓ

Biologia sintètica

Forma part de: Top Ciència


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Fins abril de 2018

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  De dilluns a diumenge i festius, de 10 a 20 h

   

 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al Museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Comentaris:

  Els menors de 16 anys han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

   

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

La biologia sintètica consisteix en l'ús dels principis propis de l'enginyeria per modificar organismes. És a dir, es tracta d'emprar eines de càlcul i disseny per acoblar peces estàndards (trossos d'ADN, per exemple) de manera que l'organisme resultant tingui alguna característica d'interès. Aquestes característiques poden ser la producció de medicaments o biocombustibles, la detecció de contaminants (biosensors), l'eliminació de cèl·lules canceroses, etc.

Què es pot fer avui concretament en biologia sintètica? Una de les grans fites en aquest àmbit ha estat la producció d'artemisinina en microorganismes. L'artemisinina és un compost que s'extreu d'una planta i que, gràcies a la biologia sintètica, avui dia la poden produir els microorganismes. També s'han modificat genèticament bacteris perquè produeixin cel·lulosa de gran puresa o biocombustibles de tot tipus, o perquè sintetitzin biomaterials que es poden fer servir per fabricar pròtesis.

D'aquí a pocs anys…
Hi ha una probabilitat molt elevada que els pròxims anys vegem un gran nombre de medicaments a les farmàcies produïts mitjançant biologia sintètica. Les tècniques d'edició genòmica denominades CRISPR, mitjançant les quals es pot tallar i enganxar ADN fàcilment, permetran multiplicar el nombre de materials i medicaments que els organismes semisintètics podran produir.

D'aquí a unes dècades…
L'objectiu final de la biologia sintètica no és només modificar organismes, sinó crear-ne. Els científics no es posen d'acord sobre quan s'aconseguirà crear vida, i també depèn de què es consideri una cèl·lula totalment artificial, però en algun moment d'aquest segle XXI podrem dir amb molta probabilitat que s'haurà creat una cèl·lula artificial.

El que potser no veurem… S'ha dit que, en el futur, es podrà programar una llavor perquè, en germinar, en comptes d'una planta en broti... una casa. De tota manera, hi ha moltes raons físiques i biològiques que impedeixen que un habitatge digne d'aquest nom es pugui originar a partir d'una llavor.

 

Amb la participació de Manel Porcar investigador de la Universitat de València i coordinador del grup Biotecnologia i Biologia Sintètica


Altres activitats del cicle "Top Ciència"
  • EXPOSICIÓ

   Retina. Nous tractaments per curar la ceguesa

   CosmoCaixa Barcelona. Fins novembre del 2018

   En aquest projecte, es vol, a més de donar a conèixer l'ull i com funciona, fer un repàs de les malalties degeneratives de la retina i de l'evolució dels seus respectius tractaments al llarg de la història fins a l'actualitat

  • Activitat oberta. Places limitades
En col·laboració amb:
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: