CONFERÈNCIA

Cervell i cosmos: mons paral·lels?


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

L'origen de la ment humana, l'origen de la matèria i l'origen de la vida potser són els misteris més apassionants i essencials amb els quals ens podem enfrontar. Com ha estat possible que mirem l'Univers i ens preguntem d'on venim? Com ha estat possible el naixement de la matèria intel·ligent que constitueix el cervell humà a partir de la matèria inerta del pols de les estrelles? Els éssers humans ens veiem fascinats irremeiablement pels misteris. D'aquesta fascinació neix la curiositat, de la curiositat neix la ciència i amb les eines de la ciència afrontem els misteris que ens fascinen.

La ciència desenvolupa estratègies molt diferents per afrontar les preguntes que sorgeixen sobre el cervell humà i l'Univers, i les respostes que se n'obtenen també són diferents. Així i tot, quan ens endinsem una mica en aquestes especialitats, de seguida descobrim que apareixen paral·lelismes interessants: l'estructura a gran escala de l'Univers recorda l'estructura íntima del cervell; els ordinadors capaços d'elaborar simulacions del cervell i l'Univers són els mateixos... Es tracta de similituds merament estètiques, com les de les plaques de l'Alzheimer amb les nebuloses estel·lars, o hi ha una cosa més profunda que connecta aquests camps de coneixement? En aquesta sessió explorarem aquests paral·lelismes sota el guiatge d'un cosmòleg i un neurobiòleg, per mirar de conèixer més coses sobre les possibles relacions entre totes dues disciplines.


A càrrec de:

Javier Defelipe, Laboratorio Cajal de Circuitos Corticales, Centro de Tecnología Biomédica, Universidad Politécnica de Madrid

Raúl Angulo, Centro de Estudios de Física del Cosmos de Aragón

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: