Cicle de conferències

Futur(s)

Quin món volem?

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • El cicle Futur(s), organitzat per l'Ateneu Barcelonès i Obra Social "la Caixa", vol analitzar les megatendències del futur des de diferents punts de vista.

  • La política, Internet, el medi ambient i la salut, l'educació, la cultura i l'economia són els àmbits que del 25 de setembre a l'11 de desembre de 2014 protagonitzaran aquest cicle, amb destacats especialistes d'aquestes disciplines que oferiran la seva visió en set sessions conduïdes per la periodista Milagros Pérez Oliva.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Les normes del joc després de la crisi econòmica actual

  Globalització, regulació dels mercats, austeritat, consum. De moment no hi ha receptes. Quin paper han de tenir els grans actors internacionals en el nou panorama econòmic sorgit de la crisi? Quines fórmules poden aplicar els països per garantir una nova estabilitat? Sorgirà un nou tipus de consumidor més conscienciat amb el futur del planeta i amb la seva sostenibilitat? Quin serà el rol econòmic de països com la Xina i quina relació tindrà amb la resta de països? 

  TANCAR
  El model educatiu en un món sempre canviant

  El món digital canvia la manera de processar el pensament? Quines conseqüències té per a l'educació l'hipertext i l'excés d'informació a les xarxes? Com s'ha de filtrar, analitzar i racionalitzar tot aquest volum d'informació des de les escoles? Les noves plataformes han canviat la manera d'estudiar i el món digital ha trencat la jerarquia d'autoritat a l'aula: quins són els nous reptes dels professors i dels pares en aquest nou escenari? Podem anticipar com ha d'evolucionar el sistema educatiu en un món sempre canviant?

  TANCAR
  Tecnologia, societat i govern

  La tecnologia evoluciona tan ràpid i la societat s'hi adapta a tanta velocitat que els governs no tenen temps de legislar. Fins a quin punt els governs han de poder controlar el desenvolupament tecnològic? En la cultura de la urgència, les institucions polítiques veuen reduïda la seva esfera d'influència a la reparació dels danys generats pel sistema econòmic i tecnològic.

  TANCAR
  Canviem el planeta, el planeta ens canvia

  Com afecta la nostra salut la pol·lució que generem? Estem preparats per assumir que l'activitat humana està canviant el clima de la Terra? Quines seran les conseqüències de les nostres accions en el benestar del futur? En els propers anys, el 70% de la població mundial viurà en megaciutats: com se'n pot garantir una bona qualitat de vida i de salut? Quins seran els reptes de les grans migracions? 

  TANCAR
  La cultura a l'era digital

  El món digital ha canviat la manera com consumim la cultura i aquesta s'està adaptant als nous gustos i consums. Ja és possible visitar museus virtuals, llegir novel·les sense que hagin estat impreses o crear art intangible, virtual. S'adapta la creació al mitjà en què es consumeix? Aprofiten els artistes aquestes noves tecnologies i les incorporen a les seves creacions? Els condicionen? O el missatge i l'artista són independents del mitjà?

  Els ponents del cicle

  Milagros Pérez Oliva

  Presentadora i moderadora

  José Antonio Marina, filòsof, pedagog i escriptor

  Filòsof, pedagog i escriptor, la seva tasca investigadora s'ha centrat en l'elaboració d'una teoria de la intel·ligència que s'inicia en la neurologia i acaba en l'ètica. És l'impulsor de la Universidad de Padres en línia i la Biblioteca UP sobre aprenentatge i educació.

  Francesc Imbernon, catedràtic de Didàctica i Organització Educativa a la UB

  Mestre, llicenciat i doctor en Filosofia i Ciències de l'Educació, és catedràtic de Didàctica i Organització Educativa a la Universitat de Barcelona. El seu interès se centra en la formació del professorat a tots els nivells educatius i en la formació de professionals de diferents sectors i de formadors. 

  Héctor Ruiz, assessor en tecnologia educativa especialista en continguts educatius

  Emprenedor en l'àmbit de la tecnologia educativa, fundador de l'editorial Digital-Text d'edició de llibres de text multimèdia, i creador de l'entorn virtual d'aprenentatge Plataforma Eleven. Actualment és assessor en tecnologia educativa en l'àmbit dels continguts digitals. 

  Antón Costas, Catedràtic d'Economia de la UB i President del Cercle d'Economia

  Enginyer T. Industrial, Llicenciat en Ciències Econòmiques i Doctor en Economia (sota la direcció de Fabià Estapé), ocupa la càtedra de Política Econòmica de la UB. Director del Màster en "Economia, Regulació i Competència dels Serveis Públics Econòmics", que s' imparteix a la UB. Els seus Interessos acadèmics es relacionen amb l'anàlisi del paper de les idees, dels interessos i de les institucions en els processos de reforma i formació de polítiques públiques; en concret, amb els processos de reforma, privatització i liberalització. Les seves publicacions recents analitzen les causes, efectes i respostes a la crisi actual.

  Lourdes Benería, catedràtica emèrita de la Universitat de Cornell (Nova York).

  Catedràtica emèrita de la Universitat de Cornell (Nova York), està considerada una de les millors especialistes en estudis d'economia i gènere vinculats al desenvolupament i la globalització. Ha col·laborat amb organismes internacionals com l'Organització Mundial del Treball i UNIFEM de Nacions Unides. 

  Pablo Rodríguez, director científic de Telefónica I+D

  Director d'Innovació i Investigació de Telefónica Digital, on dirigeix la investigació mundial de l'àrea d'Internet. Ha desenvolupat bona part de la seva carrera a Silicon Valley i és el creador del protocol P2P de Microsoft. De 2010 a 2012 va ser professor adjunt a la Universitat de Columbia (Nova York).

  Genís Roca, soci fundador i president de Rocasalvatella

  Fundador de Rocasalvatella, és expert en com la transformació digital ha canviat els entorns personals, professionals i empresarials; ha treballat en projectes per Internet en els darrers vint-i-cinc anys i el 2013 i 2014 fou escollit un dels vint-i-cinc espanyols més influents a Internet. És arqueòleg, llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i MBA per ESADE.

  Jock Martin, cap d'Avaluacions Integrades de l'Agència Europea del Medi Ambient

  És el responsable del desenvolupament dels mètodes d'estudi sobre medi ambient de l'Agència Europea del Medi Ambient. Llicenciat en Matemàtiques, Economia i Estadística per la Queens University de Belfast, va treballar pel Govern Britànic en els departaments d'Estadística i Medi Ambient, i va ser l'autor del primer estudi britànic sobre desenvolupament sostenible.

  Daniel Innerarity, filòsof i director del Institut Globernance de la Universitat del País Basc

  Catedràtic de filosofia política i social, investigador Ikerbasque a la Universitat del País Basc i director de l'Institut de Governança Democràtica, Globernance. És autor dels llibres Un mundo de todos y de nadie, premi Euskadi d'Assaig 2012, i El futuro y sus enemigos.

  Evgeny Morozov, investigador i escriptor

  És un dels principals investigadors dels efectes d'Internet a la política i la societat. Investigador de l'Institut Open Society, al seu últim llibre, To Save Everything, Click Here (2013), posa en dubte que només la tecnologia resolgui els problemes del futur.

  Manel Esteller, director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge

  Graduat en Medicina per la UB el 1992. Des de 2008 és director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge IDIBELL a Barcelona i cap del Grup d'Epigenètica del Càncer.

  Carme Borrell, cap del Servei de Sistemes d'Informació Sanitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)

  Cap del Servei de Sistemes d'Informació Sanitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la seva investigació se centra en les desigualtats en la salut, els sistemes d'informació sanitària i el seguiment i vigilància de l'estat de salut a Barcelona.

  Jordi Sunyer, director científic al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental

  Codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental CREAL i catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra, és investigador principal en diferents projectes internacionals. Una de les seves línies d'investigació és la contaminació ambiental i les malalties cardiorespiratòries.