Cicle de conferències

Futur(s)

Quin món volem?

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • El cicle Futur(s), organitzat per l'Ateneu Barcelonès i Obra Social "la Caixa", vol analitzar les megatendències del futur des de diferents punts de vista.

  • La política, Internet, el medi ambient i la salut, l'educació, la cultura i l'economia són els àmbits que del 25 de setembre a l'11 de desembre de 2014 protagonitzaran aquest cicle, amb destacats especialistes d'aquestes disciplines que oferiran la seva visió en set sessions conduïdes per la periodista Milagros Pérez Oliva.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Les normes del joc després de la crisi econòmica actual

  Globalització, regulació dels mercats, austeritat, consum. De moment no hi ha receptes. Quin paper han de tenir els grans actors internacionals en el nou panorama econòmic sorgit de la crisi? Quines fórmules poden aplicar els països per garantir una nova estabilitat? Sorgirà un nou tipus de consumidor més conscienciat amb el futur del planeta i amb la seva sostenibilitat? Quin serà el rol econòmic de països com la Xina i quina relació tindrà amb la resta de països? 

  TANCAR
  El model educatiu en un món sempre canviant

  El món digital canvia la manera de processar el pensament? Quines conseqüències té per a l'educació l'hipertext i l'excés d'informació a les xarxes? Com s'ha de filtrar, analitzar i racionalitzar tot aquest volum d'informació des de les escoles? Les noves plataformes han canviat la manera d'estudiar i el món digital ha trencat la jerarquia d'autoritat a l'aula: quins són els nous reptes dels professors i dels pares en aquest nou escenari? Podem anticipar com ha d'evolucionar el sistema educatiu en un món sempre canviant?

  TANCAR
  Tecnologia, societat i govern

  La tecnologia evoluciona tan ràpid i la societat s'hi adapta a tanta velocitat que els governs no tenen temps de legislar. Fins a quin punt els governs han de poder controlar el desenvolupament tecnològic? En la cultura de la urgència, les institucions polítiques veuen reduïda la seva esfera d'influència a la reparació dels danys generats pel sistema econòmic i tecnològic.

  TANCAR
  Canviem el planeta, el planeta ens canvia

  Com afecta la nostra salut la pol·lució que generem? Estem preparats per assumir que l'activitat humana està canviant el clima de la Terra? Quines seran les conseqüències de les nostres accions en el benestar del futur? En els propers anys, el 70% de la població mundial viurà en megaciutats: com se'n pot garantir una bona qualitat de vida i de salut? Quins seran els reptes de les grans migracions? 

  TANCAR
  La cultura a l'era digital

  El món digital ha canviat la manera com consumim la cultura i aquesta s'està adaptant als nous gustos i consums. Ja és possible visitar museus virtuals, llegir novel·les sense que hagin estat impreses o crear art intangible, virtual. S'adapta la creació al mitjà en què es consumeix? Aprofiten els artistes aquestes noves tecnologies i les incorporen a les seves creacions? Els condicionen? O el missatge i l'artista són independents del mitjà?

  Els ponents del cicle

  Milagros Pérez Oliva

  Presentadora i moderadora

  Evgeny Morozov, investigador i escriptor

  És un dels principals investigadors dels efectes d'Internet a la política i la societat. Investigador de l'Institut Open Society, al seu últim llibre, To Save Everything, Click Here (2013), posa en dubte que només la tecnologia resolgui els problemes del futur.

  Manel Esteller, director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge

  Graduat en Medicina per la UB el 1992. Des de 2008 és director del programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge IDIBELL a Barcelona i cap del Grup d'Epigenètica del Càncer.

  Carme Borrell, cap del Servei de Sistemes d'Informació Sanitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB)

  Cap del Servei de Sistemes d'Informació Sanitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la seva investigació se centra en les desigualtats en la salut, els sistemes d'informació sanitària i el seguiment i vigilància de l'estat de salut a Barcelona.

  Jordi Sunyer, director científic al Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental

  Codirector del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental CREAL i catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra, és investigador principal en diferents projectes internacionals. Una de les seves línies d'investigació és la contaminació ambiental i les malalties cardiorespiratòries.