Cicle

Aprendre, recordar i oblidar

Claus cerebrals per a l'ensenyament eficaç


Pestañas principales

En aquesta sèrie de conferències s'explica com el cervell aprèn i forma les memòries, els tipus de memòria que tenim i la seva utilitat, com recordem i per què oblidem. També s'explica com el son potencia la memòria i canvia els continguts de la ment, i per què la capacitat d'aprenentatge i memòria es deteriora amb l'edat. A més, s'aporten consells i suggeriments per millorar la memòria, per reduir-ne el deteriorament quan ens fem grans i per millorar els mètodes i els procediments d'ensenyament i aprenentatge en qualsevol nivell educatiu.     

Dimecres 7 de maig I 19.00 h 
Què passa al cervell quan aprenem 
En aquesta conferència s'explica què és la memòria i com es registra al cervell, qui subministra l'energia per formar les memòries, com es mantenen en el temps i per què unes duren més que altres.   

Dimecres 14 de maig I 19.00 h 
Els diferents tipus de memòria que tenim 
Aquí s'expliquen la memòria implícita i l'explícita, les seves característiques i per a què ens serveix cadascuna, com es formen els hàbits, com s'adquireix la por i on guarda el cervell el coneixement que tenim del món i de les nostres experiències personals. També expliquem la memòria de treball, la que ens serveix per raonar i prendre decisions, i la seva relació amb la intel·ligència de les persones.   

Dilluns 19 de maig I 19.00 h 
Com recordem i per què oblidem 
En aquesta conferència expliquem quines coses són les que recordem i com ho fem, la memòria que tenim per reconèixer coses i com les emocions faciliten els records. També expliquem com les olors accedeixen al passat remot, què és l'oblit, per què oblidem i com podem esborrar les memòries indesitjables.   

Dilluns 26 de maig I 19.00 h 
El son i la memòria 
Aquí expliquem per què passem un terç de la nostra vida dormint i com el son potencia l'aprenentatge i la memòria. Expliquem com podem influir en les memòries que potencia el son, les possibilitats que tenim d'aprendre o fins i tot d'oblidar mentre dormim i com el son estructura i reorganitza els continguts de la ment. També ens preguntem si els somnis són la clau de la intuïció i la creativitat.   

Dilluns 2 de juny I 19.00 h 
Per què perdem memòria amb l'edat 
En aquesta conferència expliquem com es desenvolupa la capacitat d'aprendre i recordar, el complex cervell dels adolescents i per què la memòria es deteriora amb l'edat. També expliquem maneres de millorar l'ensenyament i l'aprenentatge en qualsevol nivell educatiu, com també de prevenir el deteriorament mental quan siguem grans.