CONFERÈNCIA

Ciència i fricció. Dubtes i certeses en la fotografia


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

La fotografia ens proporciona testimonis convincents de la realitat però, no obstant això, les imatges, com qualsevol altre producte de comunicació humana, són fruit d'interessos i prejudicis. La fotografia s'apropia del monopoli de la veritat, i genera sovint un excés de veritat que resulta torbador.
Administrant aquesta sobredosi de veritat, a la fotografia li ha calgut actuar com un termòmetre de les nostres vides allà on la construcció de l'esperit estava en joc. Allà on es dirimien llibertats, informació i sensibilitat. Algú tan lluny de la filosofia com a prop del poder, el magnat de la informàtica Bill Gates va afirmar: "Qui controli les imatges, controlarà els esperits."

Què cal fer, ara? Davant la certesa passiva que proporcionen els mitjans de comunicació i altres plataformes autoritàries de coneixement, cal reaccionar amb una actitud de sospita activa. A l'artista li pertoca una responsabilitat profilàctica de prevenció. La ficció en fotografia actua com a vacuna: inocula en un organisme virus afeblits per activar la producció d'anticossos de dubte crític. La vacuna pot funcionar o no i, si funciona, pot trigar a produir efectes palpables. Però tal com Sancho Pança va exclamar en un moment de lucidesa respecte a la modesta testimonialitat dels seus gestos, "Que no ens treguin la glòria de l'intent!".
 


A càrrec de:

Joan Foncuberta, comissari de "Sputnik"

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: