Cicle

Combatre les desigualtats: el gran repte global


Pestañas principales

Un dels grans reptes globals que condiciona el moment actual i que explica millor el nostre temps és la desigualtat. L'evolució dels processos de mundialització, liderats per l'agenda neoliberal, ha accelerat la concentració de la riquesa en mans d'uns pocs i ha accentuat la desproporció entre una elit econòmica, l'anomenat 1 % de la població, i la resta de la humanitat, en un procés que qüestiona els fonaments de la nostra societat present i futura.
Si bé la presa de consciència sobre la desigualtat és notòria davant l'empobriment i la precarització generalitzada, la desaparició de les classes mitjanes o el desmantellament de l'estat del benestar, la reacció per invertir la tendència és encara molt limitada. Continua sense prosperar un consens alternatiu amb un relat capaç de substituir els dogmes dominants i que fomenti l'aparició de nous models més justos i equitatius.
L'erosió de la política hi té molt a veure. La sobirania dels estats s'ha vist desplaçada definitivament pels centres de decisió econòmica i cap al difús mercat financer transnacional. Aquesta n'és una de les causes, però també hi té molt a veure la desaparició d'alternatives ideològiques amb capacitat de construcció i transformació.
La resposta a la desigualtat és complexa i controvertida i centra bona part de la discussió política, econòmica i del pensament contemporani actual. Un debat que, d'altra banda, no es pot plantejar de manera parcial o des d'una dimensió geogràfica determinada o local, sinó que només serà vàlid si s'orienta a escala global i ambiciona definir els futurs paradigmes cap als quals cal evolucionar.
Abordar, doncs, la desigualtat implica una aproximació omnicomprensiva que combini aspectes socials, econòmics i polítics, com també simbòlics, culturals i filosòfics. Implica partir d'una reflexió global, per analitzar-ne l'abast i els possibles consensos que ens permetin dibuixar nous camins d'entesa en l'espai local.
Des d'aquesta perspectiva, el projecte proposa iniciar un conjunt d'activitats centrades en la desigualtat que contribueixin a generar el debat necessari al nostre país, marcar l'agenda pública, connectar-nos amb els debats globals que s'estan produint i explorar la sensibilitat dels agents locals per compartir les propostes de canvi que s'estan debatent. 


Activitats del cicle
  • Desigualtat i paradisos fiscals

   Palau Macaya. Dijous 19 d'octubre de 2017

   A càrrec de: Gabriel Zucman, professor associat de la Universitat de Berkeley 

   Com ha evolucionat la desigualtat des del segle XVIII fins a l'actualitat? Per què la concentració de la riquesa en l'actualitat ha arribat a nivells mai vistos? Quina relació hi ha entre desigualtat i paradisos fiscals? I entre desigualtat i herència?

  • Activitat oberta. Places limitades
  • Inscriu-te aquí