Cicle de conferències

Coneixement, Creativitat i Canvi

Diàlegs 3C

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  La ciència i la tecnologia obren noves possibilitats en el camp de la gestió de la informació, la creativitat, la participació, el consum i el disseny sostenible.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • Les relacions entre la universitat i la societat s'acostumen a abordar des d'una perspectiva tecnològica: transferència de tecnologia, incorporació a les organitzacions de la cultura de la recerca i la innovació...

  • Aquest cicle proposa un espai de reflexió i de col·laboració més ampli: pensar, reflexionar i actuar sobre les relacions entre la universitat i la societat

  • a partir de les aportacions teòriques i els coneixements pràctics, sobretot de les organitzacions empresarials.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Aprendre a gestionar la complexitat

  Especialització i complexitat caracteritzen avui la recerca. Calen noves formes d'organització i desenvolupar noves eines que facilitin la col·laboració entre tots els agents implicats. Com es pot adaptar la recerca a un món cada vegada més digital? Com es poden obrir nous territoris per a la interacció entre universitat i empresa?

  TANCAR
  Estimular la creativitat

  L'activitat creativa del cervell és un tema d'estudi de gran interès per als neurocientífics. La neurociència ha mostrat que el nostre cervell s'adapta a les novetats i genera models nous, però té un gran enemic: la rutina. Quines són les claus per estimular, en el marc de les organitzacions, la capacitat de somiar, la creativitat i la innovació?

  TANCAR
  Afavorir la participació

  L'objectiu de la democràcia és que els ciutadans lliures i responsables participin en la presa de decisions i controlin els organismes des dels quals s'exerceix el poder. El sistema actual ho fa molt difícil, però les tecnologies de la informació i de la comunicació obren possibilitats inèdites per exercir la democràcia. Amb els avenços de la intel·ligència artificial, es plantegen noves formes de deliberació, participació ciutadana i representativitat.

  TANCAR
  Acostar la recerca al carrer

  Les universitats catalanes desenvolupen programes de bona qualitat investigadora en nombrosos àmbits científics i tecnològics, però arrosseguen un dèficit pel que fa a la transferència de coneixement a la societat. El camí del laboratori al mercat és un camí poc transitat, lent, i de vegades carregós. La connexió entre la recerca i el mercat funciona? La cultura dels centres de recerca fa de coll d'ampolla? Falten mecanismes de finançament? Disposem d'un entorn legislatiu i cultural adequat?

  TANCAR
  Dissenyar pensant en el futur

  En una societat de consum ràpid, les crisis ecològiques globals plantegen grans reptes ambientals i anticipen escenaris conflictius. Encara que sigui únicament per raons economicistes –per exemple, el previsible augment del preu de les matèries primeres els anys vinents–, les empreses han de dissenyar productes sostenibles i ètics. Quina funció hi té el disseny? Es pot innovar socialment a través del disseny de productes i serveis? Les empreses tenen prou en compte la seva aportació?

  Conferenciants del cicle