Cicle

De Mata Hari a Snowden

L'espionatge a les guerres del segle XX


Pestañas principales

Tradicionalment, la historiografia ha tendit a passar per alt el paper que la intel·ligència té en els grans esdeveniments mundials del segle XX. Això es deu en part al fracàs general per apreciar el rol de les percepcions en els afers d'estat, perquè l'espionatge i la intel·ligència són sobretot percepcions. Malgrat això, no es poden entendre les guerres del segle XX sense aprendre com les intel·ligències dels diferents estats van formar aquestes mateixes percepcions.

 

Els programes de vigilància mundials s'han mantingut vigents fins als nostres dies, com va quedar palès la primavera del 2013 quan Edward Snowden, un consultor informàtic de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA), va copiar i transmetre a la premsa milers de documents secrets que revelaven els programes d'espionatge establerts pels Estats Units i els seus aliats contra la lluita antiterrorista.

 

L'actualitat del polèmic tema convida a organitzar un cicle de conferències sobre l'espionatge, i té com a objectiu fonamental analitzar-ne la importància en les guerres del segle XX (Primera Guerra Mundial, Segona Guerra Mundial i fuerra freda).

 

Un cicle de conferències coordinat per Luis Horrillo Sánchez, historiador i professor d'ensenyament secundari.