Cicle de conferències

Rússia i la Unió Europea en el marc del nou desordre europeu

Cicle de diàlegs

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Institucions, fronteres, energia: el model liberal europeu enfront de la concepció de la sobirania d'una gran potència que crea les seves pròpies lleis

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • Quatre conferències al voltant de les relacions entre Rússia i la Unió Europea després de la crisi d'Ucraïna.

  • Quatre sessions que han presentat l'actualitat política i econòmica, en el context de la història europea des del final de la guerra freda, quan es va construir un nou ordre que semblava immutable.

  • Els participants han abordat les relacions entre Rússia i la UE des de quatre perspectives diferents: l'evolució de les institucions i les fronteres, el nou rol de Rússia en l'escenari europeu, les percepcions mútues de russos i europeus occidentals i el paper de l'energia.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  La crisi del model geopolític europeu

  Els darrers vint-i-cinc anys, després de la guerra freda, Europa ha volgut ser un model per al món. La presència de Rússia a Ucraïna i l'annexió de Crimea han tornat a posar sobre la taula conceptes de la geopolítica que semblaven oblidats.

  TANCAR
  Rússia marca la pauta

  El model europeu, amb la seva complexitat institucional i les fronteres borroses, s'enfronta amb un nou escenari: crisi de les institucions multilaterals i noves reivindicacions territorials. Per descriure les relacions entre Rússia i la UE cal parlar d'esferes d'influència, de rivalitat entre potències i d'equilibris de poder.

  TANCAR
  El futur incert de les relacions internacionals

  Què podem esperar de les relacions entre Rússia i la UE? Com es desenvoluparan en el futur immediat? Sobre quines bases es reconstruirà la relació? Com afecta els altres veïns de l'est, com ara Moldàvia o Geòrgia, el que ha passat a Ucraïna? Ens trobem davant un procés de creació d'esferes d'influència?

  TANCAR
  El model liberal en entredit

  Què se n'ha fet, del discurs que proclamava la bondat de la interdependència econòmica com a mitjà per construir espais regionals en pau? Rússia ha retornat a un model de control estatal i el model liberal europeu queda en entredit. Com es poden fer compatibles els principis i els interessos econòmics relacionats amb les fonts d'energia? Què caldrà entendre a partir d'ara com una relació de bon veïnatge entre països?

  TANCAR
  Incertesa en el futur energètic

  Les sancions a Rússia fan pensar que, a llarg termini, la UE buscarà vies energètiques alternatives que permetran superar la relació de dependència d'ara respecte al gas natural rus, però, a curt termini, el cost és molt elevat. La crisi de les normes de governança internacional de l'energia seguirà creant inestabilitat en les relacions entre Rússia i la UE.

  Conferències que componen el cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    Ordre i desordre a Europa al segle XXI

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 28 d'abril de 2015

    Esther Barbé abordarà l'erosió de l'ordre europeu basant-se en l'evolució de les institucions i de les fronteres els darrers vint anys. D'una lògica d'hegemonia en acabar la Guerra Freda, basada en les institucions occidentals (OTAN, UE), hem passat a una situació de controvèrsia entre la UE i Rússia. La imatge de les relacions de poder entre la UE i Rússia ha canviat radicalment i la crisi d'Ucraïna n'és el millor exemple. Aquesta xerrada posarà en comú un seguit d'elements (canvis territorials, polítiques de la UE i de l'OTAN, imatges de poder) que ens portaran a contextualitzar i entendre millor les crisis més recents entre la UE i Rússia. A càrrec de Esther Barbé.

   • PÚBLIC GENERAL

    Problemes de percepció entre Rússia i la Unió Europea

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 de maig de 2015

    La investigació de Francesc Serra se centra especialment en els conflictes nacionals i ètnics a l'espai de l'antiga URSS, en el procés d'ampliació de la Unió Europea cap a l'Europa central i oriental, i en les relacions entre Rússia i la Unió Europea, aspectes sobre els quals ha publicat diversos treballs, com Rússia, l'altra potència europea (Bellaterra, Barcelona, 2005) i Txetxènia, trenquem el silenci (Icària, Barcelona, 2008). La seva intervenció girarà al voltant de la construcció de la identitat i com s'han vist històricament els uns als altres, russos i europeus occidentals. Una desavinença que es remunta a molts segles enrere, que cobra una nova vigència en el context actual i que podem veure traslladada a la conflictivitat constant entre ambdós extrems del continent europeu. Comprendre la complexitat de l'identitari rus és ara, més que mai, imprescindible per entendre els límits i els continguts del projecte europeu. A càrrec de Francesc Serra.

   • PÚBLIC GENERAL

    Confrontació sobre Ucraïna entre la Unió Europea i Rússia

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 2 de juny de 2015

    La investigació de Michal Natorski se centra en la política exterior de la Unió Europea, la dimensió dels països de l'Est en la política europea de veïnatge, la difusió internacional de les normes i les relacions Estat-societat en països en transició. La crisi d'Ucraïna ha posat de manifest la confrontació entre la UE i Rússia sobre el nou ordre europeu del segle XXI. La revolució de l'EuroMaidan, l'annexió de Crimea i la guerra del Donbass són els episodis d'una rivalitat sobre els principis organitzatius internacionals. Rússia promou una concepció conservadora de sobirania de gran potència per poder controlar espais geogràfics i governs autoritaris aliats. La Unió Europea pretén projectar els principis de les democràcies liberals per promoure la inclusió de diversos actors en les institucions de governança internacional. El revisionisme militar rus és una amenaça existencial per a la Unió Europea? Com defensa la Unió Europea els seus principis i interessos? Quin ordre pot sorgir d'aquesta confrontació? A càrrec de Michal Natorski.

   • PÚBLIC GENERAL

    Governança energètica en crisi?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 9 de juny de 2015

    La investigació d'Anna Herranz se centra en la política exterior energètica de la Unió Europea, amb una atenció especial a les relacions amb els països del veïnatge europeu, així com en les institucions internacionals de governança energètica. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha tornat a situar l'energia al centre de la geopolítica europea. L'elevada dependència del gas natural provinent de Rússia és un factor ineludible per entendre les dinàmiques de cooperació i conflicte a la regió, i també dins de la Unió Europea mateix, on els interessos energètics dels Estats membres continuen dificultant l'adopció d'una resposta europea comuna. Com s'expliquen la política energètica de Rússia i la seva capacitat de dividir els socis europeus? Per què han fracassat els repetits intents de crear institucions multilaterals per governar el comerç i el trànsit d'energia? Quines eines té la Unió Europea per fer front a aquesta situació? A càrrec de Anna Herranz.

  Conferenciants del cicle

  Francesc Serra

  Professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona

  Esther Barbé

  Catedràtica de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona

  Anna Herranz Surrallés

  Professora de Relacions Internacionals de la Universitat de Maastricht

  Michal Natgorski

  Marie Curie Research Fellow a la Universitat de Lieja