Cicle de conferències

Rússia i la Unió Europea en el marc del nou desordre europeu

Cicle de diàlegs

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Institucions, fronteres, energia: el model liberal europeu enfront de la concepció de la sobirania d'una gran potència que crea les seves pròpies lleis

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • Quatre conferències al voltant de les relacions entre Rússia i la Unió Europea després de la crisi d'Ucraïna.

  • Quatre sessions que han presentat l'actualitat política i econòmica, en el context de la història europea des del final de la guerra freda, quan es va construir un nou ordre que semblava immutable.

  • Els participants han abordat les relacions entre Rússia i la UE des de quatre perspectives diferents: l'evolució de les institucions i les fronteres, el nou rol de Rússia en l'escenari europeu, les percepcions mútues de russos i europeus occidentals i el paper de l'energia.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  La crisi del model geopolític europeu

  Els darrers vint-i-cinc anys, després de la guerra freda, Europa ha volgut ser un model per al món. La presència de Rússia a Ucraïna i l'annexió de Crimea han tornat a posar sobre la taula conceptes de la geopolítica que semblaven oblidats.

  TANCAR
  Rússia marca la pauta

  El model europeu, amb la seva complexitat institucional i les fronteres borroses, s'enfronta amb un nou escenari: crisi de les institucions multilaterals i noves reivindicacions territorials. Per descriure les relacions entre Rússia i la UE cal parlar d'esferes d'influència, de rivalitat entre potències i d'equilibris de poder.

  TANCAR
  El futur incert de les relacions internacionals

  Què podem esperar de les relacions entre Rússia i la UE? Com es desenvoluparan en el futur immediat? Sobre quines bases es reconstruirà la relació? Com afecta els altres veïns de l'est, com ara Moldàvia o Geòrgia, el que ha passat a Ucraïna? Ens trobem davant un procés de creació d'esferes d'influència?

  TANCAR
  El model liberal en entredit

  Què se n'ha fet, del discurs que proclamava la bondat de la interdependència econòmica com a mitjà per construir espais regionals en pau? Rússia ha retornat a un model de control estatal i el model liberal europeu queda en entredit. Com es poden fer compatibles els principis i els interessos econòmics relacionats amb les fonts d'energia? Què caldrà entendre a partir d'ara com una relació de bon veïnatge entre països?

  TANCAR
  Incertesa en el futur energètic

  Les sancions a Rússia fan pensar que, a llarg termini, la UE buscarà vies energètiques alternatives que permetran superar la relació de dependència d'ara respecte al gas natural rus, però, a curt termini, el cost és molt elevat. La crisi de les normes de governança internacional de l'energia seguirà creant inestabilitat en les relacions entre Rússia i la UE.

  Conferenciants del cicle

  Francesc Serra

  Professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona

  Esther Barbé

  Catedràtica de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona

  Anna Herranz Surrallés

  Professora de Relacions Internacionals de la Universitat de Maastricht

  Michal Natgorski

  Marie Curie Research Fellow a la Universitat de Lieja