Compartint trinxeres? Els nacionalismes basc i català davant l'Estat, 1895-2017

Conferència de Ludger Mees

Forma part de: Escola Europea d'Humanitats


Horaris i ubicacions

Tancar
Palau Macaya 

Dilluns 27 de febrer de 2017

 • Adreça:

  Passeig de Sant Joan, 108, 08037 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dilluns 27 de febrer, a les 19 h

 • Reserves:

 • Preu:

  Activitat gratuïta

 • Aforament:

  Places limitades

Pestañas principales

La conferència  de Xosé Manuel Núñez Seixas s'ha hagut de suspendre per problemes personals. Serà substituït per Ludger Mees, catedràtic d'Història Contemporània.

La gènesi i el desenvolupament tant del catalanisme com del nacionalisme basc des del segle XIX remeten a un problema comú de la història contemporània d'Espanya: el problema d'acomodar diferents realitats culturals i nacionals en el marc d'un estat nació. Compartint el problema d'origen i el destinatari de les reivindicacions d'autogovernament, els nacionalistes catalans i bascos històricament s'han considerat com a aliats en la lluita per uns objectius similars. Tot i així, una mirada a la història revela que aquesta relació de solidaritat mútua ha estat molt més complexa del que el discurs nacionalista suggereix, i l'aparent indiferència del PNV respecte del recent procés independentista català és una mostra més d'aquesta aliança complicada, sovint més simbòlica que políticament operativa.

La ponència analitzarà els principals fets històrics d'aquesta relació i discutirà alguns dels factors més rellevants per entendre les diferències en les estratègies de tots dos moviments des dels temps de Sabino Arana fins a l'actualitat.


Altres activitats del cicle "Escola Europea d'Humanitats"
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: