CONFERÈNCIA

Confrontació sobre Ucraïna entre la Unió Europea i Rússia

Vella geopolítica o nou ordre multipolar?

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Un conflicte entre els principis liberals i el revisionisme militar rus.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  2 de juny de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dimarts 2 de juny, a les 19.00 h

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  L'activitat en un minut

  • Rússia promou una concepció conservadora de sobirania de gran potència per controlar espais geogràfics i governs autoritaris aliats. La Unió Europea pretén projectar els principis de democràcies liberals per promoure la inclusió de diferents actors en les institucions de governança internacional.

  • El revisionisme militar rus és una amenaça existencial per a la Unió Europea? Com defensa la Unió Europea els seus principis i interessos? Quin ordre pot sorgir d'aquesta confrontació?

  • La crisi d'Ucraïna visualitza una confrontació sobre la interpretació de valors i interessos que haurien de governar la política internacional contemporània.

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    Ordre i desordre a Europa al segle XXI

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 28 d'abril de 2015

    Esther Barbé abordarà l'erosió de l'ordre europeu basant-se en l'evolució de les institucions i de les fronteres els darrers vint anys. D'una lògica d'hegemonia en acabar la Guerra Freda, basada en les institucions occidentals (OTAN, UE), hem passat a una situació de controvèrsia entre la UE i Rússia. La imatge de les relacions de poder entre la UE i Rússia ha canviat radicalment i la crisi d'Ucraïna n'és el millor exemple. Aquesta xerrada posarà en comú un seguit d'elements (canvis territorials, polítiques de la UE i de l'OTAN, imatges de poder) que ens portaran a contextualitzar i entendre millor les crisis més recents entre la UE i Rússia. A càrrec de Esther Barbé.

   • PÚBLIC GENERAL

    Problemes de percepció entre Rússia i la Unió Europea

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 de maig de 2015

    La investigació de Francesc Serra se centra especialment en els conflictes nacionals i ètnics a l'espai de l'antiga URSS, en el procés d'ampliació de la Unió Europea cap a l'Europa central i oriental, i en les relacions entre Rússia i la Unió Europea, aspectes sobre els quals ha publicat diversos treballs, com Rússia, l'altra potència europea (Bellaterra, Barcelona, 2005) i Txetxènia, trenquem el silenci (Icària, Barcelona, 2008). La seva intervenció girarà al voltant de la construcció de la identitat i com s'han vist històricament els uns als altres, russos i europeus occidentals. Una desavinença que es remunta a molts segles enrere, que cobra una nova vigència en el context actual i que podem veure traslladada a la conflictivitat constant entre ambdós extrems del continent europeu. Comprendre la complexitat de l'identitari rus és ara, més que mai, imprescindible per entendre els límits i els continguts del projecte europeu. A càrrec de Francesc Serra.

   • PÚBLIC GENERAL

    Governança energètica en crisi?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 9 de juny de 2015

    La investigació d'Anna Herranz se centra en la política exterior energètica de la Unió Europea, amb una atenció especial a les relacions amb els països del veïnatge europeu, així com en les institucions internacionals de governança energètica. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha tornat a situar l'energia al centre de la geopolítica europea. L'elevada dependència del gas natural provinent de Rússia és un factor ineludible per entendre les dinàmiques de cooperació i conflicte a la regió, i també dins de la Unió Europea mateix, on els interessos energètics dels Estats membres continuen dificultant l'adopció d'una resposta europea comuna. Com s'expliquen la política energètica de Rússia i la seva capacitat de dividir els socis europeus? Per què han fracassat els repetits intents de crear institucions multilaterals per governar el comerç i el trànsit d'energia? Quines eines té la Unió Europea per fer front a aquesta situació? A càrrec de Anna Herranz.

Coorganitzat per: