CONFERÈNCIA

Conservar El Miracle, església, convent i presidi a l'Amfiteatre de Tarragona


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

L'any 259 dC, Fructuós, el bisbe de Tarraco, juntament amb els seus diaques Auguri i Eulogi, van ser martiritzats cremats vius a l'amfiteatre de la ciutat.

En record seu, la comunitat cristiana d'època visigòtica va construir, al mateix lloc, una església. Sobre les restes d'aquella edificació primitiva, al segle XII s'hi va erigir un nou temple romànic, que va subsistir fins a començaments del segle XX. Després de ser reaprofitat, els darrers anys, com a presidi, va ser parcialment enderrocat. L'església, que era de planta de creu llatina amb l'absis quadrat, es va construir amb elements i materials del mateix amfiteatre romà, a les restes del qual està integrada actualment.

Les estructures conservades presentaven zones amb intenses degradacions dels materials petris i els elements constructius. L'origen de les patologies ha estat l'exposició continuada a l'ambient marí, a causa de la situació propera al mar i la humitat de murs i fonaments provocada per acumulacions d'aigua al subsòl.

L'actuació de restauració en el marc del programa Romànic Obert ha consistit a formular solucions encaminades a eliminar, en la mesura que sigui possible, les causes de les patologies. També s'han efectuat les corresponents consolidacions estructurals i de materials, i els treballs propis de restauració per a una conservació més bona.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: