TALLER

Construïm una molècula de l'ADN


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

21 de maig de 2016

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dissabte 21 de maig, d'11 a 13 h

 • Durada:

  2 h
 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al Museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Accessibilitat:

Pestañas principales

L'àcid desoxiribonucleic (ADN o DNA) és un àcid nucleic que conté les instruccions genètiques utilitzades en el desenvolupament i el funcionament de tots els éssers vius coneguts, i també en alguns virus. La funció principal de les molècules d'ADN és l'emmagatzematge de la informació que ens defineix com a ésser viu. L'ADN és, més o menys, el manual d'instruccions per al correcte funcionament dels organismes.

Des d'un punt de vista químic, l'ADN es compon de dos llargs polímers d'unitats simples anomenades nucleòtids, amb un tronc compost de sucres i grups fosfats units per enllaços èster. Aquestes dues cadenes s'estenen en direccions oposades l'una de l'altra, i per tant són antiparal•leles. Cada sucre està unit a una d'entre quatre tipus de molècules anomenades bases: adenina, timina, citosina i guanina. És la seqüència d'aquestes quatre bases al llarg de la cadena la que codifica la informació genètica. La informació és interpretada utilitzant el codi genètic, que especifica la seqüència dels aminoàcids en les proteïnes. Podríem dir que les unitats mínimes de funció de l'ADN les constitueixen uns fragments anomenats gens, tot i que altres seqüències d'ADN tenen una funció estructural o estan implicades en la regulació de l'ús d'aquesta informació genètica. Cada gen conté la informació per a la síntesi d'una o diverses proteïnes, que són les biomolècules, que fan funcionar els organismes. El genoma humà té una mida total aproximada de 3.200 milions de parells de bases d'ADN (3.200 Mb) i conté aproximadament entre 20.000 i 25.000 gens.

Amb aquesta activitat pretenem donar a conèixer l'estructura fonamental de la molècula de les nostres vides: l'ADN. Com veuràs a l'activitat, l'ADN té una estructura altament ordenada que forma una doble hèlix, que va ser descoberta per Watson i Crick el 1953 basant-se en treballs previs de la doctora en química i física Rosalind Franklin.
Ajuda'ns a construir un ADN gegant fet amb globus de colors.

I, a més, podreu assistir a la conferència del Dr. Manel Esteller "Epigenètica. Hi ha vida més enllà de Mendel i Darwin?" el dissabte 21 de maig, a les 12 h. 


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: