PROJECCIÓ

Coreògrafs: Duato/Kylián/Forsythe

Gravacions de: Arenal (1999), Bella Figura (1995) i One flat thing, reproduced (2006)


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Inspirant-se en la música de Maria del Mar Bonet, Nacho Duato va crear Arenal el 1988, al Nederlands Dans Theater (NDT). Aquesta obra capta l'alegria del caràcter mediterrani i la duresa del treball al camp. Un grup de ballarins que tant formen passos a dos, passos a tres, com ballen en grup retraten l'alegria. En contrast, una ballarina vestida de negre balla quatre cançons cantades a capella, plasmant el lligam de la pagesia amb la terra. El realitzador Thomas Grimm va filmar Arenal el 1999 amb un repartiment excel·lent de la Compañía Nacional de Danza, de la qual el coreògraf valencià va ser director dues dècades.

A Bella Figura (1995), el somni i la realitat es troben sobre l'escenari. Enmig d'aquesta zona desconeguda, Jirí Kylián crea imatges i moviments amb música de Lukas Foss, Giovanni Battista Pergolesi, Alessandro Marcelo, Vittorio Negri, Antonio Vivaldi i Giuseppe Torelli. El coreògraf txec, llavors director de NDT, va crear aquesta obra mestra amb el repartiment que Hans Hulscher va filmar per a televisió. Des del principi, Kylián posa en escena la pregunta: "Quan comença, la funció? Quan naixem o quan s'aixeca el teló?". El coreògraf txec és un dels grans mestres dels duets o pas de deux, a Bella Figura, sovint fa aparèixer una tercera figura perquè esdevinguin trios o pas de trois, intensificant així la tensió entre els cossos. Les llargues i vaporoses faldilles vermelles amb els torsos nus és una de les imatges més impactants.

Vint taules i catorze ballarins són els elements de One Flat Thing, Reproduced (2000), una coreografia que oscil·la entre el desordre i la simetria. William Forsythe va crear aquesta coreografia amb el que llavors era el Frankfurt Ballet, amb la música de Thomas Willems. Forsythe ha estat un dels coreògrafs que ha portat la dansa clàssica més enllà dels límits, i també és un dels creadors més inquiets en el món de la dansa. El seu interès per l'anàlisi del moviment l'ha portat a idear projectes a cavall de la tecnologia i l'art. Al film, dirigit per Thierry de Mey (2006) —un dels realitzadors de dansa més reconeguts—, tres càmeres capten l'acció des de diferents punts de vista. L'estil amb què filma De Mey permet veure l'intercanvi de mirades, el diàleg que s'estableix entre els ballarins i la bellesa de les formes.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: