Quin és l'origen de l'univers?


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Què sabem avui sobre l'origen de l'Univers? Hi ha proves que confirmin la teoria del Big Bang? Coincideixen les teories amb les observacions? Què estem aprenent sobre els primers processos de formació i evolució de les galàxies? Com es passa des de l'estat d'altíssima temperatura i desordre que regia fa gairebé catorze mil milions d'anys fins al cosmos raonablement ordenat i complet que veiem avui, amb planetes, estrelles, galàxies, cúmuls...? Hi ha tot un procés de creixement d'estructures complexes que, realment, no entenem del tot, i que avui dia és un dels objectes principals d'estudi de l'astronomia.

 

 

Alberto Fernández Soto

Treballa com a astrònom a l'Instituto de Física de Cantabria (CSIC-UC) des del 2008. Anteriorment va treballar durant més de sis anys a Itàlia, Austràlia i els Estats Units, i sis mes a la Universitat de València. La seva feina se centra en la formació i l'evolució de les galàxies i les observacions de l'Univers primerenc, particularment en el desenvolupament de mesures de distàncies còsmiques a partir d'observacions fotomètriques. Ha publicat més de cent treballs en publicacions internacionals, que han estat citats més de 2.500 vegades per altres astrònoms.

 

Ha assistit a una dotzena de congressos internacionals i ha impartit més de deu seminaris en centres d'investigació d'altres països. És membre dels equips responsables de l'explotació científica de la cambra Osiris (Gran Telescopio de Canarias), el telescopi REM (telescopi robòtic italià situat a Xile) i del disseny d'un nou telescopi a la serra de Javalambre (Terol), a més de les col·laboracions internacionals ALHAMBRA (cartografiat profund de galàxies), Mistici (observació d'explosions còsmiques de rajos gamma) i JPAS (estudi de l'energia obscura a l'Univers).

 

Ha impartit conferències divulgatives sobre astronomia en centres d'educació secundària i planetaris, i cicles de conferències, i participa habitualment en tasques de divulgació com les fetes amb motiu de la Setmana de la Ciència, Eclipsis, Trànsits, o nits obertes d'observació. Ha publicat articles de divulgació científica als diaris El País i Heraldo de Aragón, a les revistes Investigación i Ciència i Mètode, i en diferents revistes i butlletins professionals, i ha col·laborat en la realització de diversos vídeos divulgatius. És col·laborador ocasional en programes de ciència a Radio RAI3 (Itàlia) i SBS-Melbourne (Austràlia).

 

Alicia Rivera és llicenciada en Ciències polítiques i Sociologia per la Universitat Complutense de Madrid. De professió periodista, actualment és redactora de l'àrea de ciència i tecnologia del diari El País, escriu a la secció de societat i a les pàgines especials setmanals "Futuro".

Com a reconeixement a la seva activitat, ha rebut el Premi Boehringher Ingelheim de Periodisme Científic el 1991, el Premi de Periodisme Científic del CSIC el 1998 i el Premi de Periodisme Científic Casa de las Ciencias el 1998. És autora del llibre El cambio climático (Madrid, 2000)


A càrrec de:

Alberto Fernández Soto, científic titular del CSIC a l'Instituto de Física de Cantabria (CSIC-UC), serà entrevistat per Alicia Rivera, redactora de ciència i tecnologia del diari El País.

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: