Cicle de conferències

Debats per entendre la societat d'avui

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Parlem sobre les grans temàtiques que afecten el funcionament d'una societat moderna. Reflexionem sobre la realitat actual i encarem les perspectives de futur.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • El cicle "Debats per entendre la societat d'avui" difon les anàlisis i reflexions sobre els esdeveniments principals de la nostra societat que es recullen a "L'anuari Societat Catalana" de l'Associació Catalana de Sociologia (Institut d'Estudis Catalans).

  • L'anuari aborda les grans temàtiques que afecten el funcionament d'una societat moderna: la societat civil, la governabilitat, l'economia, l'estructura social, el coneixement i el benestar. Adreçats al públic en general, els debats són un espai obert a la participació que conviden a reflexionar sobre la realitat que vivim i comprendre-la, a fi d'encarar perspectives de futur.

  • El medi ambient, la sanitat i l'estat del benestar han estat els tres eixos vertebradors de la primera edició del cicle. Cada sessió ha comptat amb dos ponents, especialistes reconeguts de les temàtiques que s'hi tracten. Josep M. Masjuan, coordinador de l'anuari, ha moderat les sessions.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Els problemes ambientals contemporanis

  Quins riscos ambientals amenacen el nostre país? Quins temes preocupen els moviments ecologistes catalans? La societat contemporània i el seu progrés inherent generen respostes socials davant els possibles riscos tecnològics i ambientals: reaccions que van des de temors a la pèrdua de l'equilibri de l'ecosistema o de la salut fins a la percepció de pèrdues socials o polítiques.

  TANCAR
  Crisi i sanitat

  Davant la dràstica reducció del pressupost de la sanitat pública catalana dels darrers anys, cal esbrinar quines conseqüències podem esperar-ne, com podem minimitzar-ne els efectes negatius i, fins i tot, aprofitar l'oportunitat per disminuir el consum inapropiat i la iatrogènia, problemes que pateix el nostre sistema sanitari.

  TANCAR
  La crisi com a oportunitat

  I si ens plantegem aprofitar la crisi com una oportunitat per corregir els excessos del sistema sanitari? Hi ha hagut massa estímuls en el sentit que com més despesa sanitària millor i com més intervencions mèdiques més salut, una expectativa incerta. Més no és millor en l'àmbit de la medicina i la sanitat.

  TANCAR
  L'estat del benestar a Catalunya

  Quin model d'estat del benestar s'ha configurat a Catalunya els darrers 30 anys? Quines implicacions estan tenint aquests moments de crisi i de reestructuració severa? L'estat del benestar a Catalunya és producte del nostre context institucional i històric, juntament amb el paper que les idees han tingut i tenen en la seva configuració.

  TANCAR
  Les polítiques públiques que necessitem

  Que està passant actualment en les tres àrees principals d'actuació del nostre estat del benestar? Analitzem les polítiques educatives, sanitàries i socials que es duen a terme actualment al nostre país.

  Els conferenciants del cicle