PROJECCIÓ

Toy Story i Dia i nit

Pixar


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Dia i nit (Day and Night), dir. Teddy Newton (2010), 6 min

El dia i la nit porten els seus camins per separat: mentre un gaudeix del Sol i de les activitats a l'aire lliure, l'altra dorm afable comptant ovelletes… Però un bon dia els camins de tots dos s'encreuen. Aconseguiran compartir els seus mons respectius, tan diferents? El que al principi sembla que serà irreconciliable, s'acabarà convertint en una bella història d'amistat.

El curtmetratge Dia i nit va acompanyar la pel·lícula Toy Story 3 en l'estrena als cinemes el 2010. El seu director, Teddy Newton, va combinar per primera vegada en una producció Pixar l'animació 2D (les siluetes de tots dos personatges, el dia i la nit) amb la 3D (el que es reprodueix a l'interior de cadascun dels dos). Dia i nit també va estar nominat als Oscar com a millor curtmetratge.

 

Toy Story, dir. John Lasseter (1995), 81 min

Alguna vegada t'has preguntat què fan les joguines dels nens quan aquests no els veuen? Les joguines de l'Andy, un nen de sis anys, cobren vida quan ell no hi és. Quan un ninot nou anomenat Buzz Lightyear entri a formar part del grup, en Woody, fins ara el vaquer preferit de l'Andy, veurà amenaçada la seva hegemonia entre les joguines. L'aventura estarà servida quan en Buzz "caigui" per la finestra de la cambra de jocs i en Woody i la resta de la colla de joguines hagin d'anar a buscar-lo per tornar-lo a lloc abans que l'Andy se n'adoni.

Primera pel·lícula de Pixar a estrenar-se al cinema, avui convertida ja en tot un clàssic de l'animació. Toy Story va suposar una revolució en el món de l'animació tal com es concebia aleshores: va ser la primera pel•lícula feta de manera exclusiva mitjançant imatges generades per ordinador.

El 1988, John Lasseter va fer un curtmetratge titulat Tin Toy en què ja donava vida a ninots, i que li va valer un Oscar de l'Acadèmia de Hollywood al millor curt. A Disney li va atraure el projecte i no va parar fins a arribar a un acord amb Pixar per fer un llargmetratge sobre ninots que cobren vida prenent com a base el curt fet per Lasseter. Aquest va ser el germen de Toy Story, que en la primera setmana d'estrena als Estats Units, el 1995, va recaptar més de setanta milions de dòlars i li va valer al seu creador un premi especial de l'Acadèmia pels assoliments tècnics aconseguits amb aquesta història.

Un guió molt treballat i detallista per a una pel•lícula d'animació, com també la història d'amistat, valor, humanitat i tenacitat que transmeten els personatges de Toy Story, juntament amb la nova tecnologia de Pixar, són part ja de la història del cinema mundial. La cançó de Randy Newman "Hi ha un amic en mi" i la famosa frase de Buzz Lightyear "Fins a l'infinit… i més enllà!" formen part de l'univers imaginari de molts nens, i no tan nens, avui dia.
 


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: