Diabetis de tipus 1: estem lluny d'una cura?


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

El CIDI, el Centre per a la Innovació de la Diabetis Infantil - Sant Joan de Déu, organitza una jornada de divulgació sobre l'actualitat en la recerca en la diabetis de tipus 1 amb el títol "Diabetis de tipus 1: estem lluny d'una cura?". Tindrà lloc el dissabte 29 de novembre a CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de Barcelona.
La jornada reunirà quatre investigadors que exposaran les línies de recerca en què treballen per avançar en una possible cura per a la diabetis de tipus 1.
És una oportunitat per conèixer i entendre quatre àrees de recerca diferents en diabetis infantil que s'estan duent a terme actualment: cèl·lules mare, immunologia, pàncrees artificial i reprogramació cel·lular.
Hi haurà tallers infantils per a nens de 4 a 12 anys (han de venir amb els pares).

 

PROGRAMA

9.30 h - Rebuda i presentació, a càrrec del Dr. Rubén Díaz, director del CIDI, i Enric Banda, director de l'Àrea de Ciència i Medi Ambient de l'Obra Social "la Caixa"

10-10.30 h - Dr. Jesús Blanco. Metge especialista en endocrinologia i nutrició. Investigador del CIBERDEM-Institut de Salut Carlos III.

"Lluitant contra la diabetis de tipus 1 des de dins: seríem capaços de reeducar el sistema immune?"

L'origen de la diabetis mellitus de tipus 1 és un atac contra les cèl·lules productores d'insulina en el pàncrees per part del mateix sistema immune. Mentre les estratègies biotecnològiques com la recerca d'un pàncrees artificial, la generació de noves cèl·lules beta a partir de cèl·lules mare, la manipulació genètica o la creació de sistemes biocomputacionals sembla que avancen a bon ritme, sorgeix una pregunta: i si fóssim capaços de reeducar el nostre sistema immune?

10.30-11 h  - Dr. Ignacio Conget. Metge consultor sènior. Unitat de Diabetis. Departament d'Endocrinologia. Hospital Clínic i Universitari de Barcelona. ICMDM. IDIBAPS.

"De la xeringa, al pàncrees artificial"

En els últims anys, s'han anat acumulant evidències a l'entorn de l'eficàcia de millores tecnològiques aplicables al tractament de la diabetis de tipus 1. En els propers anys, junts intentarem contestar la pregunta següent: és possible controlar de manera automàtica (pàncrees artificial) les xifres de glucosa i alleujar els pacients amb diabetis de tipus 1 de la pesada tasca quotidiana de l'autocontrol de la malaltia?

11-11.30 h - Pausa-cafè

11.30-12 h - Dra. Begoña Aran. Doctora en biologia i investigadora en cèl·lules mare.

"Teràpia cel·lular aplicada a la diabetis de tipus 1"

Les cèl·lules mare embrionàries humanes han suposat una revolució científica per la seva capacitat potencial de formar qualsevol tipus de cèl·lula de l'organisme. En els últims anys s'ha demostrat que podem aconseguir en el laboratori cèl·lules molt similars a les cèl·lules mare embrionàries reprogramant cèl·lules adultes. La teràpia amb aquestes cèl·lules evitaria el rebuig immunològic, ja que procedirien del propi pacient.

12-12.30 h - Javier Macia. Investigador del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la Universitat Pompeu Fabra.

"És possible regular la glicèmia fora del pàncrees?"

La regulació dels nivells de glucosa a la sang és una de les principals funcions del pàncrees mitjançant la producció d'insulina i glucagó. Quan això falla, podem traslladar aquesta funció a un altre tipus de cèl·lules de l'organisme reprogramant-les perquè emulin les funcions del pàncrees danyat? Els últims avenços en biologia sintètica i circuits cel·lulars, fruit de la combinació de biologia molecular, medicina i enginyeria, assenyalen aquesta direcció.

12.30 - 13.30 h -  Torn de preguntes

 

En col·laboració amb:

En colaboración con: