EXPOSICIÓ

Base antàrtica. Testimoni d'una recerca pionera. Visita dinamitzada

Visita dinamitzada


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Tot el curs

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  De dimarts a divendres, a les 10, 11.15 i 12.30 h

 • Durada:

  45 min
 • Promocions:

  Descompte del 50 % en les activitats que es facin del 13 de setembre al 31 d'octubre de 2016.

 • Reserves:

 • Preu:

  12 €/ grup

  42 €/ grup entrada al Museu

 • Comentaris:

  Si teniu alumnes d'integració en el vostre grup, feu-nos-ho saber. Treballarem per donar resposta a les seves necessitats.

  Es prega màxima puntualitat.

  Podeu sol·licitar servei d'intèrprets en llenguatge de signes català (LSC).

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

El 1986, quatre científics catalans que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajuda de col·legues polonesos van plantar la tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingstone per estudiar un possible emplaçament de la que acabaria sent la Base Antàrtica Joan Carles I, i pressionar així el govern espanyol perquè es vinculés al tractat antàrtic, fet que acabaria passant el 1988.
Aquell mateix any, després de l'ictus que va patir el prestigiós oceanògraf i líder de l'expedició, el doctor Antoni Ballester, la doctora Josefina Castellví va haver d'agafar el relleu i dirigir durant els sis primers anys la minúscula instal·lació en una època de molta precarietat. Així, es va convertir en la primera dona cap d'una base en la història de la recerca científica internacional.
La visita guiada s'estructura al voltant d'una peça de valor científic i històric incalculable, el primer laboratori de la Base antàrtica que hem restaurat, i ens ajuda a descobrir l'Antàrtida, un dels continents més desconeguts del nostre planeta que no ha estat a l'abast dels investigadors fins fa relativament pocs anys.


Durant aquesta visita dinamitzada es donaran a conèixer dades sorprenents del territori més fred, sec i ventós de la Terra, i s'explicarà com, malgrat les condicions extremes, hi ha una gran biodiversitat: pingüins i foques, mamífers marins com balenes, algues, molses i líquens a les costes... i, en especial, moltes espècies d'invertebrats marins com el krill, que són la base de la cadena alimentària.

Tanmateix es sensibilitzarà envers  la importància dels projectes científics que es porten a terme. El conjunt d'informacions obtingudes ens permet tant fer una diagnosis del present del nostre planeta, com  fer prediccions de cara al futur de  com afectarà el canvi climàtic aquesta part del planeta, i fins i tot conèixer el passat, ja que el gel antàrtic és un magatzem de dades climàtiques i condicions ambientals de fa milions d'anys! 


Segueix investigant
Temàtiques educatives:
Nivells educatius: