L'albor de l'astronomia d'ones gravitacionals

Forma part de: Des d'un indret del cosmos


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Les ones gravitacionals, ondulacions en el teixit de l'espai-temps, són ara les noves missatgeres que ens permetran obrir una nova finestra al cosmos que podria revolucionar la comprensió de l'univers en què vivim. Les primeres deteccions d'aquestes ones procedents de fusions de forats negres captades per LIGO el 2015 confirmaven una important predicció de la teoria de la relativitat general d'Albert Einstein del 1915. Dos anys més tard, l'observació simultània d'ones gravitacionals i radiació electromagnètica procedent de la fusió de dues estrelles de neutrons ha marcat una altra fita científica.

En aquesta xerrada explicarem què són les ones gravitacionals, com es van detectar i quina informació nova ens porten.

Alicia M. Sintes Olives, Professora Titular de Física Teòrica i Investigadora Principal de la Col·laboració Científica LIGO a la Universitat de les Illes Balears.


Altres activitats del cicle "Des d'un indret del cosmos"
  • A la recerca d'una altra Terra

   CaixaForum Palma. Dilluns 29 d'octubre de 2018

   Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya

   (IEEC), farà un repàs als mètodes científics que ens permeten descobrir exoplanetes, i en descriurà les troballes més espectaculars.

  • 4.00 €
  • Origen i evolució de l'univers

   CaixaForum Palma. Dijous 27 de setembre de 2018

   L'evolució de l'univers des de la fluctuació quàntica primigènia, passant per la formació dels elements, les estrelles i les galàxies, fins a les perspectives del seu futur basades en els efectes de la matèria i de l'energia fosques.

  • 4.00 €
  • Forats negres, observant el que és invisible

   CaixaForum Palma. Dijous 4 d'octubre de 2018

   Mitjançant els nous telescopis i amb els innovadors desenvolupaments teòrics, els forats negres han passat de ser divertiments intel·lectuals a objectes astronòmics fascinants, capaços de distorsionar l'espai i el temps al seu voltant.

  • 4.00 €
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: