CONFERÈNCIA

L'Àrtic el 2015: riscos, controvèrsies i esperances

Jornada


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

En ple segle XXI, la disputa sobre la sobirania dels recursos naturals que amaguen el Pol Nord i l'oceà Àrtic sembla que ens torna a les èpoques dels grans descobridors. Amb tot, el que passa i passarà en aquella zona àrtica segur que condicionarà el nostre futur, a tenor de com es tracti entre les potències mundials que tenen o aspiren a tenir drets sobre l'Àrtic.
 
El desglaç progressiu del Pol Nord està provocant unes conseqüències que afecten molts àmbits de la nostra vida quotidiana i nombrosos Estats, no només circumdants i encara que estiguin allunyats d'aquella zona. La delimitació del territori; l'explotació dels seus recursos; el canvi en el medi ambient, i les noves rutes comercials i vies de navegació per les rutes àrtiques són un exponent del canvi.
 
L'Oficina del Club de Roma a Barcelona ja va organitzar, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa" i la Fundació Abertis, una jornada sobre l'Àrtic sota el títol A qui pertany l'Àrtic?, abordant la problemàtica general d'aquella zona polar. En aquesta sessió, s'abordaran aspectes puntuals del desglaç, tant en el medi ambient, com en la delimitació de les seves fronteres i, finalment, com pot afectar la navegació mundial. Són noves situacions que incideixen directament en l'evolució del canvi climàtic i afectaran l'economia global i la geopolítica del segle XXI.
 
D. Jaume Lanaspa, president de l'Oficina del Club de Roma a Barcelona. Presentació de la Jornada.
 
D. José Manuel Morán, vicepresident de l'Oficina del Club de Roma a Barcelona. Presentació de la Jornada.
 
Dr. Eduard Sagarra Trias, president de l'Associació per a les Nacions Unides a Espanya: director de la jornada i moderador.
Dra. Mar Campins Eritja, catedràtica per ANECA, de dret internacional públic. UB: La transformació de l'Àrtic i el medi ambient.
 
Dra. Ana Manero Salvador, titular dret internacional. Universidad Carlos III: La delimitació de la sobirania als espais àrtics.
 
D. Jordi Torrent Pujol, cap d'estratègia del Port de Barcelona: Les noves rutes àrtiques i la seva incidència en la navegació.
 

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: