El declivi de les classes mitjanes. Realitat o mite?

Forma part de: Desigualtat molt mes que una crisi


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

No és pas evident com caracteritzar les classes mitjanes. La manera en què ho fem, a més, portarà a diferents diagnòstics sobre com les classes mitjanes han estat afectades per la desigualtat. Les hem d'identificar per ocupació, pel consum o pels ingressos? Quins decils hem de triar quan hem de decidir si un segment de la població pertany a la classe mitjana? Des d'un punt de vista estadístic, pot ser més funcional comparar els decils alts amb els baixos que no pas prendre com a referència els decils intermedis. I això desestabilitza el concepte de les classes mitjanes.

La crisi ha suposat més polarització de les societats europees, amb la consegüent pèrdua de pes amb les zones intermèdies? En quina mesura la globalització ha afectat les classes mitjanes?
En el cas específicament espanyol, tindria interès preguntar-se si certes ocupacions tradicionals de les classes mitjanes (funcionariat, algunes professions liberals) han experimentat un retrocés significatiu respecte a la renda mitjana. Evidentment, aquesta pregunta ens introdueix en fenòmens clarament anteriors a la crisi.

Moderador

Luis Ayala, catedràtic d'economia aplicada de la Universidad Rey Juan Carlos

Participants
Julio Carabaña, catedràtic de sociologia de la Universidad Complutense de Madrid
Rodolfo Gutiérrez, catedràtic de sociologia la Universidad d'Oviedo
Pau Marí-Klose, professor de sociologia de la Universidad de Zaragoza

Aquesta activitat està organitzada en col·laboració amb el Colegio Libre de Eméritos


 


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: