El futur que volem i el que no ens atrevim a imaginar

Forma part de: Diàlegs per la ciència


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Aquest segle XXI, el present canvia tan de pressa que trepitja els talons al futur. Els avenços tecnològics es traslladen sense dilació a la societat i ens transformen la vida quotidiana: com mengem, com treballem, ens comuniquem i ens traslladem... El que no fa gaire era ciència-ficció és avui, o ho serà molt aviat, moneda corrent. Imaginar el futur es torna una empresa arriscada quan la realitat deixa en tan poc temps obsoleta qualsevol predicció. La ciència-ficció ens permet treure el cap a nous mons possibles que ens meravellen o ens horroritzen –amb utopies i distopies– i que, sempre, ens empenyen a reflexionar sobre la nostra realitat i sobre l'impacte social de la ciència i la tecnologia.

Miquel Barceló
Enginyer aeronàutic i doctor en informàtica. Ha sigut catedràtic del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Va ser també creador i coordinador del Programa de Doctorat en Sostenibilitat, Tecnologia i Humanisme de la UPC. Investigador de l'Institut de Tecnoètica de Barcelona i col·laborador de la Càtedra UNESCO sobre tecnologia, desenvolupament sostenible, desequilibris i canvi global. Ha estat vicedegà de la Facultat d'Informàtica i membre de l'equip rectoral de la UPC. És autor de diversos llibres i articles sobre divulgació científica, a la qual es dedica per vocació. També és autor premiat, traductor, editor i especialista en la narrativa de ciència ficció.

Pilar Perla Mateo
Llicenciada en filosofia i lletres, secció història de l' art, per la Universitat de Saragossa. Coordina Tercer Milenio, suplement de ciència i tecnologia del diari Heraldo de Aragón, des del 1994. Des del 2013, coordina les Jornades de Divulgació Innovadora D+I. És vicepresidenta de l'Associació Espanyola de Comunicació Científica i professora convidada del Màster de Comunicació Científica de la Universitat Pompeu Fabra. Coautora i coordinadora del Manual online de comunicació per a investigadors de la Universidad de La Rioja (2011). Premi Tecnalia sobre Investigació i Innovació Tecnològica 2010. El 2005, va rebre el Premi José María Savirón a la Divulgació Científica, en la primera edició.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: