L'home a l'espai exterior

Commemoració del 50è aniversari del primer passeig espacial


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Conferència a càrrec d'Oleg Artémiev, cosmonauta de l'Agència Espacial Russa, que ens explicarà la seva espectacular experiència en vols de llarga durada i passejos extravehiculars, enfrontant-se als arriscats reptes que suposa la conquesta de l'espai.

 

El 1961, Iuri Gagarin es va convertir en el primer home a anar a l'espai en una nau tripulada, i el 18 de març de 1965 el també cosmonauta rus Aleksei Leónov va ser el primer home a sortir a l'espai exterior. Amb motiu d'aquesta última efemèride, l'Obra Social "la Caixa", en col·laboració amb el Centre Rus de Ciència i Cultura, celebrarà una conferència a càrrec d'Oleg Artémiev, cosmonauta rus d'origen letó, que ha romàs a l'espai un total de 169 dies, i que ha acumulat 12 hores de passejos extravehiculars.
El 18 de març de 1965 Aleksei Leónov, integrant de la missió Voskhod 2, es va convertir en el primer home que sortia a l'espai exterior. Amb una escafandre espacial, va estar fora de la nau durant 12 minuts i nou segons, unit per una corretja de 5,35 metres. Leónov havia passat un any i mig en entrenament intensiu d'ingravidesa per a la missió. Des d'aleshores, els passejos extravehiculars es fan imprescindibles per dur a terme diverses tasques en les missions espacials.
En aquesta conferència, a més de fer referència al fet històric objecte de celebració, Artémiev ens explicarà la seva espectacular experiència en vols de llarga durada, enfrontant-se als arriscats reptes que suposa la conquesta de l'espai. Aquest reputat cosmonauta ens acostarà a tots els aspectes dels vols espacials tripulats: la tremenda acceleració que es pateix en els enlairaments, l'experiència de la ingravidesa, l'observació del cel a la llum del dia i l'espectacular bellesa de la Terra vista des de l'espai; del treball del dia a dia en un complex espacial: l'esperit d'equip, les operacions robòtiques, els passejos espacials, la reparació d'avaries, el risc físic associat i les qüestions mèdiques.

 

OLEG ARTÉMIEV (1970)
• El 1990 es va graduar a l'Institut Politècnic de Tallinn (Estònia).
• El 1998 es va llicenciar a la Universitat Tècnica Barman de Moscou amb un grau en física de baixes temperatures i tecnologia. El 2009 es va graduar a l'Acadèmia Russa d'Administració Pública, dependent del president de la Federació Russa.
• Entre els anys 1990 i 1991 va servir a l'exèrcit soviètic a Vílnius (actualment la capital de la República de Lituània).
• Des del 1998 fins al 2011 va treballar en la corporació de coets espacials ENERGIA.
• El gener del 2003 va passar amb èxit els exàmens a ENERGIA, el maig del mateix any va entrar en el cos de cosmonautes i va començar els entrenaments bàsics per a vols espacials en les missions Soyuz i de l'Estació Espacial Internacional, que van acabar el juny del 2005.
• El 5 de juliol de 2005 va ser certificat com a cosmonauta de test.
• Entre el 2005 i el 2007 va participar en diversos entrenaments de supervivència juntament amb astronautes de la NASA en aterratges d'emergència en terra i aigua del mòdul de descens Soyuz.
• Entre els anys 2007 i 2009 va formar part de la tripulació de dos experiments preparatoris de 14 i 105 dies de la missió MARS-500, que pretén simular un futur viatge a Mart.
• Des del 2011 és cosmonauta de test del cos de cosmonautes de l'Agència Espacial Russa ROSKOSMOS.
• Artémiev va ser membre de l'Expedició 39/40 de llarga durada com a enginyer de vol de l'Estació Espacial Internacional. La missió va ser llançada des de Baikonur en un coet Soyuz el 25 de març de 2014 i va tornar a la Terra l'11 de setembre d'aquell mateix any.

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: