PROJECCIÓ

Bichos: Una aventura en miniatura i El joc d'en Geri

Pixar


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

El joc d'en Geri (Geri's Game), dir. Jan Pinkava (1998), 5 min

En un mes de tardor, en un parc solitari, l'ancià Geri es prepara per enfrontar-se al seu rival en una taula jugant als escacs. Ell porta les fitxes blanques, el seu rival les negres…, quan de sobte ens adonem que en Geri juga contra si mateix, canviant-se de lloc (i traient-se les ulleres) cada vegada que li toca el torn al seu competidor.

L'estrena de Bichos. Una aventura en miniatura va ser precedit pel curtmetratge El joc d'en Geri (títol amb el qual es va estrenar a l'Amèrica Llatina), que aquí a Espanya es va titular El mestre d'escacs, dirigit per Jan Pinkava, que també havia treballat en la pel•lícula Bichos com a animador. El joc d'en Geri va rebre el premi del públic al Festival Internacional de Cinema d'Animació d'Annecy a França (un dels festivals més prestigiosos del món dedicats a l'animació), i també l'Oscar al millor curtmetratge de l'Acadèmia de Hollywood el 1998. Com a anècdota, cal explicar que el personatge de l'ancià Geri va sortir després en un cameo a Toy Story 2, en el personatge del restaurador de joguines que repara en Woody.


Bichos. Una aventura en miniatura (A Bug's Life), dir. John Lasseter i Andrew Stanton (1998), 95 min

En Flik no és una formiga normal. Mentre que les seves companyes s'afanyen reunint provisions per a l'hivern, en Flik crea, inventa… i "molesta". Cada temporada, un grup de llagostes ataca el formiguer i saqueja els seus magatzems. En Flik buscarà a la ciutat uns insectes guerrers (tret que no seran exactament guerrers, sinó que reclutarà una troupe circense d'artistes i acròbates) amb els quals s'enfrontarà a l'abús de poder de les llagostes, davant la incredulitat de la colònia a la qual pertany.

Paradoxalment, una de les millors produccions de Pixar però no la més reconeguda, que va obtenir una nominació a l'Oscar per la seva banda sonora, obra de Randy Newman, guardonat també per la partitura de Bichos als Grammy (un dels premis de música més reconeguts internacionalment).

Davant la quantitat d'èxits deixada per Toy Story tres anys abans, el repte que se li plantejava a Pixar no era petit. El 1998 (el gener del 1999 a Espanya) arribava als cinemes Bichos. Una aventura en miniatura, que, encara que no va aconseguir la repercussió mediàtica de la seva predecessora, sí que va aconseguir seguir avançant en la utilització de la tecnologia per a l'animació. Així, uns dissenys de paisatges molt més complexos, el traç dels personatges més depurat i una harmonia visual més ben establerta són potser les notes més destacades d'aquesta segona producció de l'estudi. Tot això, unit a la comicitat i a un ritme molt àgil en la narració, va aconseguir la unanimitat per part de crítica i públic.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: