Cicle de conferències

El paper de la Unió Europea al món

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  La Unió Europea té el repte de crear una cultura i una política internacional comunes per deixar de ser una simple juxtaposició d'estats amb interessos propis

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • Un fòrum de reflexió i debat per a totes aquelles persones que s'interessen per l'actualitat europea, en uns anys marcats per grans canvis polítics, econòmics, socials i estratègics a escala mundial.

  • Quin paper hi té la Unió Europea? Quines són les seves fortaleses i les seves debilitats?

  • Cinc visions des del món de la política, l'empresa, les institucions europees, el periodisme i el pensament.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Impulsar l'espai mediterrani

  Les primaveres àrabs han obert el debat sobre la necessitat d'incorporar la Mediterrània a la política europea, per tal de superar els reptes i les mancances actuals i prevenir de cara al futur situacions indesitjables. Cal potenciar les ciutats, les organitzacions, la gent, per damunt dels estats, seguint una llarga tradició europea.

  TANCAR
  Tornar a fer política

  Els darrers anys Europa ha posat en escena un disseny estructural fallit, ha crescut la desafecció dels ciutadans, s'ha perdut legitimitat democràtica i ha crescut el populisme dels euroescèptics i els xenòfobs. Per combatre aquesta situació, cal tornar a fer política.

  TANCAR
  Potenciar la política exterior

  La política exterior és un dels grans dèficits de la Unió Europea. I la mancança més greu és, potser, la política de defensa. Cal que els estats cedeixin sobirania a organismes supraestatals, en els nuclis durs de poder.

  TANCAR
  Sortir de la crisi

  Què hauria de fer la Unió Europea per sortir de la crisi: aturar el descrèdit de les seves institucions i fer polítiques monetàries efectives, que desactivin el discurs dels euroescèptics? La solució pot ser una Europa de dues velocitats. Una decisió política que cal abordar amb valentia per trencar la situació d'estancament actual.

  TANCAR
  Implicar la ciutadania en la construcció d'Europa

  La culminació del projecte europeu provoca molts dubtes. Cal trobar respostes polítiques per fer governable la Unió Europea i fer-ne partícips els ciutadans, als quals s'ha fet entrar en joc tard i malament. Les universitats, la recerca, la cultura, poden proporcionar valors compartits.

  Conferències que componen el cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    Els desafiaments de la UE a la Mediterrània

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 17 de novembre de 2014

    Hi ha dues Mediterrànies –oriental i occidental– difícils d'unificar. És possible una política mediterrània? Cal repensar la política de veïnatge a partir de les aportacions de la societat civil.

   • PÚBLIC GENERAL

    Qui governa a Europa?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. Dilluns 17 de desembre de 2014

    Europa viu en una contradicció: el que és eficaç no té el suport de la majoria, i el que té el suport de la majoria no es pot fer. Contra la desconfiança a Europa, cal més política.

   • PÚBLIC GENERAL

    La política exterior de la UE: calen canvis per ser eficaç?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 de gener de 2015

    Acordar polítiques entre 28 membres de la UE pot arribar a ser pràcticament impossible: perquè siguin viables cal una cooperació reforçada i una geometria variable. No hi ha política exterior sense política de defensa.

   • PÚBLIC GENERAL

    Què li convé a la UE per assegurar la sortida de la crisi?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 24 de febrer de 2015

    El model socioeconòmic de la Unió Europea no és uniforme. L'euro, que és una fita indispensable, imposa restriccions als països que l'utilitzen i és una de les causes de la manca d'un creixement sostingut. És el moment de fer una aposta decidida per la Unió Europea de dues velocitats.

   • PÚBLIC GENERAL

    Un món en canvi: quin paper hi té la UE?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 23 de març de 2015

    Europa té una població força educada, és líder mundial en manufactura de qualitat i precisió, colíder en investigació farmacèutica i primer destí turístic mundial. Però li falla la política exterior comuna. Europa no té una política exterior comuna perquè França i Gran Bretanya no la volen tenir.

   • PÚBLIC GENERAL

    El futur polític de la UE: quina Europa es dibuixa per al 2030?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 4 de maig de 2015

    La idea d'unitat cultural ha fracassat. Europa és una terra gastada. Caldria que esdevingués un poder víric que transmetés els seus feelings i valors culturals. Europa no s'acabarà mai de realitzar completament.

  Conferenciants del cicle

  Martí Anglada

  Delegat del Govern de la Generalitat a França i Suïssa

  José Ignacio Torreblanca

  Professor de la UNED

  Andreu Claret

  Director de la Fundació Anna Lindh

  Josep Ramoneda

  Filòsof i periodista

  Jordi Gual

  Professor d'Economia de l'IESE Business School.

  Josep Piqué

  Exministre d'Exteriors del govern espanyol, vicepresident i conseller delegat d'OHL