Cicle de conferències

Ètica aplicada a les empreses

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Parlem sobre la importància de l'ètica dins de les empreses per aconseguir que la població millori la visió que té sobre les grans companyies i el seu paper en la societat.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • Segons el darrer estudi de MERCO, el 42% de la població veu a les empreses com una amenaça, probablement per la manca d'ètica empresarial que tenen algunes companyies. Aquest fet, que s'ha accentuat durant la crisi, ha comportat que el treballador perdi lleialtat i compromís amb l'empresa.

  • Durant el cicle s'aborden diverses problemàtiques que han portat fins a aquest punt i s'intenta trobar un camí per aconseguir redreçar aquesta visió negativa que la societat està agafant de les empreses.

   La voluntat d'algunes empreses, cada cop més, que la feina sigui una part de la vida de la persona i no només el lloc on es va a treballar a canvi d'un sou és un bon inici.

  • De totes maneres, cal que la paraula "ètica" dins de les empreses no sigui tan sols una idea, sinó que s'apliqui en tots els nivells: des del moment en el que qualsevol nou treballador se submergeixi en un ambient que el porti a seguir els costums ètics de l'empresa, fins a la possibilitat que tots els treballadors puguin dir-hi la seva a l'hora de prendre decisions importants a l'empresa.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave

  claus_1_gran

  TANCAR
  El consumidor s'ha tornat més exigent

  La societat és cada cop més conscient del món que l'envolta i per aquest motiu, els consumidors exigeixen cada vegada més que les empreses també en siguin conscients i el respectin a l'hora de prendre les seves decisions. En aquest sentit, les empreses estan anant cap a un model en el que el diàleg amb els consumidors és constant i bidireccional per tal de saber què pensen i què volen en cada moment.

  claus_2_gran

  TANCAR
  Evitar l'abús de la paraula "ètica"

  Hi ha dues maneres d'amagar un terme o una idea: no parlant-ne mai o parlant-ne massa. Cal evitar l'abús que es fa de la paraula ètica per aconseguir que no perdi el seu significat real, ja que ara com ara parlen "d'ètica empresarial" fins i tot les empreses més depredadores del món.

  claus_3_gran

  TANCAR
  Construir espais per compartir decisions

  Cal que els directius de les empreses tinguin una política d'informació i comunicació molt clares amb els seus empleats per tal de que també siguin partícips de les decisions que es prenen a l'empresa. D'aquesta manera, també s'evita que les decisions que poden ser impopulars per manca d'ètica, no es puguin dur a terme per què costen més de comunicar.

  claus_4_gran

  TANCAR
  La coherència és clau per atraure talent

  Qualsevol empresa que no sigui capaç de mantenir una coherència entre el que diu i el que fa en la realitat, tindrà problemes per atraure (i fins i tot per retenir) talent ja que les noves generacions cada vegada tenen més present que l'ètica ha de ser un dels valors bàsics de la societat. És per això que cal dur a la pràctica tot allò que es planteja.

  claus_5_grans

  TANCAR
  Cal un canvi de paradigma a les escoles de negocis

  La crisi econòmica ha destapat una classe directiva que només tenia al cap els resultats econòmics immediats i com fer créixer la productivitat mentre s'abaratien les despeses de producció. En aquest sentit, les escoles de negocis han d'obrir un període de reflexió per saber fins a quin punt són responsables d'aquesta visió del negoci centrada en els diners i socialment poc responsable.

  Els conferenciants del cicle

  Victòria Camps i Cervera

  Catedràtica emèrita de Filosofia moral i política a la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, és presidenta de la Fundació Víctor Grífols Lucas i membre del Comitè de Bioètica de Catalunya.

  Ha escrit diversos llibres entre els que destaquen Virtuts públiques (1990), amb el que va guanyar el Premi Espasa d'Assaig; El siglo de las mujeres (1998); El gobierno de las emociones (2011), amb el que va guanyar el Premi Nacional d'Assaig, i Breve Historia de la Ética (2013).

  També forma part del Consell Assessor de la Fundació Factor Humà.

  Rosa García García

  Llicenciada en Ciències Matemàtiques. És presidenta i consellera delegada de Siemens a Espanya i consellera d'Acerinox. La major part de la seva carrera ha estat lligada al sector de les Tecnologies de la Informació i ha ocupat càrrecs com el de vicepresidenta de Microsoft Western Europe.

  Ha rebut premis entres els que destaca el "Directivo del Año" que concedeix l'Asociación Española de Directivos (AED).

  Ángel Gabilondo Pujol

  Catedràtic de metafísica i professor d'hermenèutica, Teories de la Retòrica i de Pensament Francès Contemporani a la Universitat Autònoma de Madrid. Va ser Ministre d'Educació i Universitats entre els anys 2009 i 2011.

  Per altra banda és autor d'una desena de llibres sobre divulgació filosòfica i ha participat en la introducció de gairebé un centenar d'obres més, a més de fer traduccions i edicions de moltes altres obres.

  Francisco Belil Creixell

  Enginyer per la Universitat Politècnica de Catalunya, també va estudiar a la Universitat de Pittsburgh (EUA) i a Fontanebleau (França). La seva vida professional ha estat lligada a les empreses Bayer i Siemens, en les que ha ocupat diversos càrrecs directius.

  A més, en l'actualitat és president de la Fundació Bertelsmann i de la Fundació Princesa de Girona i vicepresident de la Fundació CEDE.

  Àngel Castiñeira Fernàndez

  Doctor en Filosofia i llicenciat en Ciències de l'Educació, és director i professor titular del departament de Ciències Socials d'ESADE, director del programa "Pensar el Liderazgo", de la Càtedra de Lideratges i Governança Democràtica d'ESADE i de l'Observatori de Valors de la Fundació Lluis Carulla. A més, ha publicat diverses obres i col·labora amb La Vanguardia, l'Avui i l'Ara.

  En la seva trajectòria acadèmica, Castiñeira s'ha especialitzat en filosofia social i política, així com pensament geopolític, ètica aplicada i valors, canvis de l'entorn social i cultural i lideratge i governança democràtica.

  Pilar Almagro Marcos

  Directora General del grup VertiSub des de fa 20 anys, és llicenciada en Ciències Biològiques, diplomada en Magisteri científico-tècnic, titulada superior en Prevenció de Riscos Laborals i PADE de Dirección general a l'IESE, i Doctorada per l'Escola d'Enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya. Col·labora amb associacions econòmiques com la Cambra de Comerç de Barcelona, PIMEC o l'Asociación Española de Mantenimiento. A més, fa classes de diversos cursos de postgrau i conferències.