EXPOSICIÓ

Explora: els bolets

Descobreix el fascinant món dels fongs

Forma part de: 22a Setmana de la Ciència


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Dissabte 18 i diumenge 19 de novembre de 2017

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dissabte 18 i diumenge 19 de novembre, de 10 a 20 h

 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al Museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Comentaris:

  Els menors de 16 anys han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

Explora és una mostra expositiva que, mitjançant objectes, imatges, peces, éssers vius o experiències, et dóna l'oportunitat de descobrir un tema científic en particular. Els conceptes varien en cada mostra i hi ha diversos Explora durant tot l'any. Aquest cap de setmana d'octubre us proposem l'Explora Bolets.

 

Els fongs són el grup d'organismes més divers després dels insectes. Fins ara se n'han identificat més de 100.000 espècies, però el nombre podria arribar fins al milió i mig. Els fongs són competència tradicional de la botànica, però la veritat és que estan més emparentats amb els animals que amb les plantes. Així i tot, pel seu cicle vital, la seva forma de nutrició i el seu desenvolupament, entre d'altres, mereixen un regne a part.


Per què ens han d'interessar el fongs? La veritat és que són necessaris. El 85% de les plantes necessiten associar-se amb els fongs per viure; els grans arbres dels boscos boreals i tropicals només poden créixer formant micorizes. La simbiosi d'algues verdes i fongs formen líquens, i no hem d'obviar la seva importància alimentària i sanitària. En efecte, a més del consum de les espècies comestibles, necessitem els fongs per produir pa, cervesa o alguns tipus de formatges, i són una font de fàrmacs com la penicil•lina, que es va obtenir del fong Penicillium, tot i que també patim malalties causades per fongs.

 

Per als més petits hem preparat un espai de laboratori on experimentaran amb lupes i microscopis per conèixer com són els bolets i com es classifiquen.

 

Explora aprendràs a identificar les espècies de fongs comestibles i verinoses més habituals del nostre entorn.

 

Amb l'arribada de la tardor, a la llibreria de CosmoCaixa arriben les novetats de llibres de bolets per a petits i grans.
Per als més petits, contes i llibres il•lustrats per conèixer els bolets. I, per als més grans, guies i receptaris de bolets i consells de conservació.

 

I no us perdeu el menú especial que us ha preparat el restaurant de CosmoCaixa.


Altres activitats del cicle "22a Setmana de la Ciència"
  • TALLER

   Espais de ciència

   CosmoCaixa Barcelona. Dissabtes 11 i 18 i diumenges 12 i 19 de novembre

   Els Espais de ciència tenen com a objectiu afegir el factor sorpresa al visitant. Més enllà de les activitats programades, en les quals el públic es pot apuntar segons els seus interessos, els Espais de ciència es faran en llocs diferents durant tot el dia sense avís previ. 

  • Activitat oberta. Places limitades
  • TALLER

   Els tallers omplen CosmoCaixa

   CosmoCaixa Barcelona. Dissabtes 11 i 18 i diumenges 12 i 19 de novembre

   D'acord amb les temàtiques definides per la UNESCO sobre l'Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, i a partir del marc definit per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, s'han proposat els eixos temàtics a través dels quals es desenvoluparan tres tallers molt engrescadors per a tots els públics.

  • Activitat oberta. Places limitades
  • XIII Mostra del Llibre de Ciència

   CosmoCaixa Barcelona. De l'11 al 19 de novembre de 2017

   Una de les activitats de la Setmana de la Ciència és la Mostra del Llibre de Ciència, que se celebrarà a la llibreria Laie CosmoCaixa. Hi podràs trobar llibres de ciència de diferents àmbits, alguns vinculats a les exposicions del Museu i d'altres enfocats als més petits.

  • Activitat oberta. Places limitades
En col·laboració amb:
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: