EXPOSICIÓ

Dues mirades a l'Antàrtida


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Espai permanent

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  De dilluns a diumenge i festius de 10 a 20 h
  Horari Especial Nadal
  Els dies 24, 31 de desembre i 5 de gener, horari especial de 10 a 18 h.

  El centre estarà tancat els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.

 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al Museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Comentaris:

  Els menors de 16 anys, han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

En aquest espai destinat a l'Antàrtida conviuen dues mirades d'aquesta zona verge, remota, fràgil i silenciosa del planeta: una mirada científica, des del testimoniatge de la Dra. Castellví, amb el laboratori de la primera Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I, situada a l'illa Livingston (1986-2011), i una mirada artística, des de l'òptica del fotoperiodista brasiler Sebastião Salgado, que amb una selecció de fotografies de la seva exposició "Gènesi" vol mostrar i transmetre la bellesa natural de l'Antàrtida.
Una vegada més, la ciència i l'art ens ajuden a interpretar i conèixer la realitat i fer-nos descobrir textures d'una fragilitat i una bellesa úniques.

Base Antàrtica
El 1986, quatre científics catalans que havien aconseguit arribar a l'Antàrtida gràcies a l'ajut de col·legues polonesos, van plantar la tenda de campanya en un trosset de l'illa Livingston per estudiar un possible emplaçament de la que acabaria sent la Base Antàrtica Joan Carles I, i pressionar així el govern espanyol perquè es vinculés al tractat Antàrtic, fet que acabaria succeint el 1988.
Aquell mateix any, després de l'ictus que va patir el doctor Antoni Ballester, prestigiós oceanògraf i líder de l'expedició, la doctora Josefina Castellví va haver d'agafar el relleu i dirigir durant els sis primers anys la minúscula instal·lació en una època de molta precarietat. Així, es va convertir en la primera dona cap d'una base en la història de la recerca científica internacional. Un testimoni històric de l'aportació d'aquests investigadors de l'Antàrtida.

Exposició "Gènesi", de Sebastião Salgado
"Gènesi" és una exploració del món tal com va ser, es va formar, va evolucionar i va existir durant mil·lennis abans que la vida moderna es precipités i comencés a allunyar-nos de l'essència mateixa del nostre ésser. És un viatge als paisatges terrestres i marins i a la vida dels animals i els pobles que fins al moment han esquivat el llarg braç del món actual.
És també un testimoni que el nostre planeta continua albergant àmplies i remotes regions on regna la natura amb una esplendor silenciosa i immaculada.

Aquestes meravelles es troben als cercles polars i a les selves tropicals, a les vastes sabanes i als deserts abrasadors, en muntanyes cobertes de glaceres i en illes solitàries. Algunes regions són tan fredes o tan àrides que només hi perduren les formes de vida més resistents, altres acullen animals i tribus ancestrals. La supervivència depèn del seu aïllament. Tots junts conformen un mosaic enlluernador intacte de la natura en tota la seva esplendor.

Aquesta selecció de fotografies de l'Antàrtida forma part de l'exposició "Gènesi" i vol mostrar i transmetre aquesta bellesa, per fer un homenatge visual a un planeta fràgil que tots tenim el deure de protegir.


Activitats relacionades
  • TALLER

   Què s'amaga dins el gel antàrtic?

   CosmoCaixa Barcelona. Dissabte 2 i diumenge 3 de desembre

   El cap de setmana del 2 i el 3 de desembre podràs veure una petita mostra de les banderes fetes per alumnes de diferents escoles i instituts de la ciutat de Barcelona i també participar en el taller Què s'amaga dins el gel antàrtic?

  • Activitat oberta. Places limitades
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: