EXPOSICIÓ

Mediterrània

 • Presentacion del evento

  Datos del Evento
  • Fins el 1 de febrer de 2015

  • CONTACTE:
   • De dimarts a diumenge i dilluns festius de 10.00 a 20.00 h  

  • Recomanat per a:
   • Públic general

   • Tots els públics

  • Més informació i altres ubicacions

  Enlaces a Redes Sociales

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  L'exposició en un minut

  • La riquesa i diversitat del Mediterrani no només té a veure amb la vida que habita a les seves aigües, sinó també amb la flora i la fauna que en poblen les costes, marcades per un clima temperat.

  • En aquesta exposició us oferim una perspectiva àmplia del Mediterrani. No tan sols com un espai històric, cultural i humà singular, sinó també com una àrea biològicament fascinant, tot i que avui dia diversos factors n'amenacen seriosament la sostenibilitat mediambiental.

  • Pel fet de ser un mar amb costes molt densament poblades, i per la seva grandària i capacitat de renovació limitada, actualment obté una de les taxes de contaminació i de perill d'extinció d'espècies més elevades del món. 

   La sostenibilitat del Mare Nostrum és sens dubte un repte important; visitar aquesta exposició canviarà la teva manera de mirar el mar.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  La Mediterrània va estar gairebé seca. I es podria tornar a assecar.

  El Mediterrani rep una aportació d'aigua vital a través de l'estret de Gibraltar. Fa sis milions d'anys es van produir unes elevacions geològiques importants en aquest estret. El mar Mediterrani va quedar així privat del flux constant d'aigua de l'Atlàntic que necessita per mantenir el seu nivell, de manera que va arribar a assecar-se gairebé del tot. Després de set-cents mil anys, l'aigua de l'Atlàntic va tornar a fluir cap a la profunda conca gairebé seca que en aquell moment era el Mediterrani, que va quedar un altre cop negada. Això podria tornar a passar en el termini d'uns tres mil anys si l'afluència d'aigües de l'Atlàntic al Mediterrani es tornés a interrompre.

  TANCAR
  La gran biodiversitat del Mediterrani.

  El Mediterrani té una complexitat orogràfica i geogràfica que permet que proliferin els organismes més diversos. I malgrat que només ocupa el 0,8% de la superfície oceànica mundial, conté el 18% de totes les espècies marines catalogades al planeta.

  Una de les característiques més notables de la biodiversitat del Mediterrani és que té un gran nombre d'espècies endèmiques, és a dir, que només es poden trobar en aquest mar. Entre elles trobem la Posidonia oceanica, que creix generant immenses prades que donen recer a moltes espècies marines.

  TANCAR
  Les amenaces que planen sobre el Mediterrani.

  Actualment, només el 0,01% de les aigües del Mediterrani estan completament protegides. Aquest fet suposa que el mar es vegi amenaçat de múltiples maneres, gairebé sempre amb la participació del factor humà. El canvi climàtic global amenaça la biodiversitat i la supervivència de les platges i els deltes. La pressió urbanística sobre les costes del Mediterrani implica un creixement desmesurat d'abocaments que danyen dràsticament l'ecosistema marí. El considerable nombre d'espècies vives invasores que s'han instal·lat al Mediterrani pot provocar l'extinció d'espècies marines autòctones. Altres amenaces són la sobrepesca, la contaminació acústica marina o l'arrossegament descontrolat d'àncores d'embarcacions pel fons marí. En particular, això últim té un efecte demolidor en plantes de fons com la Posidonia oceanica, espècie endèmica de gran importància ecològica.

  TANCAR
  Viure al Mediterrani, un paradigma de salut.

  Com a hàbit alimentari, la dieta mediterrània va arribar a ser admesa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010. Aquest estil de menjar es basa en un elevat consum de vegetals, fruites, hortalisses i fruits secs complementat amb blat i altres cereals, llegums, peix blau, oli d'oliva i vi (aquest últim opcionalment i en tot cas en quantitats molt moderades). L'alt nivell d'hores de sol anuals o el tarannà afable i tranquil tradicionalment atribuït als seus pobladors, són altres factors que donen fama al Mediterrani com a lloc en el qual es gaudeix d'una bona qualitat de vida.

  TANCAR
  Ciència i tecnologia treballen pel futur del Mediterrani.

  La investigació i els projectes científics són imprescindibles per preservar el nostre entorn. Els científics vetllen per la sostenibilitat present i futura del Mediterrani, fent ús dels mitjans tecnològics més avançats. Robots submarins no tripulats com el Liropus 2000, capaç de submergir-se a profunditats de més dos mil metres, permeten als oceanògrafs conèixer valuoses dades sobre el mar. Estacions submarines ubicades al fons marí, com ara el laboratori submarí OBSEA, permeten provar moderns instruments de mesura i estudiar l'evolució de diferents variables del mar, com la temperatura o salinitat. I sistemes d'observació com el SOCIB permeten observar el mar des de múltiples plataformes.