CONFERÈNCIA

El futur de l'alimentació serà biotecnològic?

Forma part de: El futur que hem començat a escriure


Horaris i ubicacions

Tancar
CaixaForum Palma 

Dilluns 27 de novembre de 2017

 • Adreça:

  Plaça de Weyler, 3, 07001 Palma, Illes Balears

 • Horari:

  Dilluns 27 de novembre, a les 19 h

 • Promocions:

  50 % de dte. clientes CaixaBank

 • Reserves:

Pestañas principales

La biotecnologia agroalimentària jugarà un paper fonamental per aconseguir la Seguretat Alimentària (FAO), és a dir per produir suficients aliments per a tots de manera sostenible en un context de canvi global. Els últims deu anys han donat lloc a avenços transcendentals en les disciplines científiques que componen la biotecnologia agroalimentària. L'impacte dels aliments i els conreus transgènics i el seu debat a la societat, fonamentalment a l'europea, s'han vist sobrepassats per tot un seguit de descobriments entorn de la genòmica i la biologia de sistemes que, sens dubte, canviaran la manera de desenvolupar els aliments del futur.
Fa deu anys ningú no parlava de genòmica, però ara ja hi ha empreses que cotitzen en borsa que es dediquen a aquestes ocupacions. Seqüenciar un genoma humà és un projecte valorat a data d'avui en uns pocs milers d'euros i que s'executa en unes poques setmanes de feina. Però això és avui, ja que d'aquí a molts pocs mesos podrem seqüenciar un genoma humà per uns centenars de dòlars i al cap de només unes hores, fet que obrirà la porta a una pluja de dades genòmiques de molt interès per als que treballen en nutrigenètica i nutrigenòmica. D'altra banda, aquestes tecnologies ens estan permetent desxifrar els genomes de tota la matèria primera d'ús en la indústria agroalimentària (animals, vegetals i microorganismes), la qual cosa permetrà abordatges moleculars racionals en el disseny d'aliments millorats en les propietats fisicoquímiques, organolèptiques i nutricionals. A les tècniques de la millora clàssica per mutació o hibridació se sumen ara les d'enginyeria genètica i des de fa pocs anys les tècniques d'edició de genomes que estan revolucionant el propi concepte de cultiu transgènic. Aquestes tècniques ens permeten per primera vegada modificar de forma precisa els gens responsables de les propietats dels aliments. En les properes dècades estarem en les millors condicions per poder augmentar la producció d'aliments disminuint els recursos necessaris per a això, podria semblar aconseguir la quadratura del cercle. 

José Pío Beltrán Porter és director del Laboratori de Biologia Reproductiva i Biotecnologia de Plantes de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV). Ha estat vicepresident del CSIC. Membre del Board of Governors of the Joint Research Centre of the European Union del 2002 al 2013. Membre del Comitè Científic de Parcs Nacionals. Acadèmic Corresponent de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia. Ha estat president de la European Federation of Plant Biology Societies (FESPB). President del Comitè de Bioètica del CSIC. Member del Board of Directors de la European Plant Science Organization (EPSO) des de gener de 2012.


A càrrec de:

José Pío Beltrán Porter és director del Laboratori de Biologia Reproductiva i Biotecnologia de Plantes de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV).

Altres activitats del cicle "El futur que hem començat a escriure"
  • CONFERÈNCIA

   El futur del mòbil. Ho portarem implantat?

   Nuria Oliver, Dra. en Inteligència Artificial pel MIT, reflexionarà sobre l'impacte del mòbil en la nostra vida i compartirà la seva visió sobre el que ens ofereix el futur. 

  • CONFERÈNCIA

   El futur que volem i el que no ens atrevim a imaginar
   La ciència-ficció ens permet treure el cap a nous mons possibles que ens meravellen o ens horroritzen, i que sempre ens empenyen a reflexionar sobre la nostra realitat i sobre l'impacte social de la ciència i la tecnologia.
    
Activitats relacionades
  • CONFERÈNCIA

   El futur que volem i el que no ens atrevim a imaginar
   La ciència-ficció ens permet treure el cap a nous mons possibles que ens meravellen o ens horroritzen, i que sempre ens empenyen a reflexionar sobre la nostra realitat i sobre l'impacte social de la ciència i la tecnologia.
    
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: