CONFERÈNCIA

Governança energètica en crisi?

Mercats i geopolítica en les relacions UE-Rússia

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Dos models energètics en conflicte: liberalisme i control estatal.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  9 de juny de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dimarts 9 de juny, a les 19.00 h

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  L'activitat en un minut

  • La dependència, tan elevada, de gas natural provinent de Rússia és un factor ineludible per entendre les dinàmiques de cooperació i conflicte a Ucraïna i a la Unió Europea, on els interessos energètics dels estats membres dificulten l'adopció d'una resposta comuna.

  • Les solucions a llarg termini poden afavorir l'autonomia energètica de la UE, però a curt termini el panorama és menys afalagador.

  • La crisi de les normes de governança internacional de l'energia continuarà creant inestabilitat en la relació energètica entre Rússia i la UE.

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    Ordre i desordre a Europa al segle XXI

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 28 d'abril de 2015

    Esther Barbé abordarà l'erosió de l'ordre europeu basant-se en l'evolució de les institucions i de les fronteres els darrers vint anys. D'una lògica d'hegemonia en acabar la Guerra Freda, basada en les institucions occidentals (OTAN, UE), hem passat a una situació de controvèrsia entre la UE i Rússia. La imatge de les relacions de poder entre la UE i Rússia ha canviat radicalment i la crisi d'Ucraïna n'és el millor exemple. Aquesta xerrada posarà en comú un seguit d'elements (canvis territorials, polítiques de la UE i de l'OTAN, imatges de poder) que ens portaran a contextualitzar i entendre millor les crisis més recents entre la UE i Rússia. A càrrec de Esther Barbé.

   • PÚBLIC GENERAL

    Problemes de percepció entre Rússia i la Unió Europea

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 de maig de 2015

    La investigació de Francesc Serra se centra especialment en els conflictes nacionals i ètnics a l'espai de l'antiga URSS, en el procés d'ampliació de la Unió Europea cap a l'Europa central i oriental, i en les relacions entre Rússia i la Unió Europea, aspectes sobre els quals ha publicat diversos treballs, com Rússia, l'altra potència europea (Bellaterra, Barcelona, 2005) i Txetxènia, trenquem el silenci (Icària, Barcelona, 2008). La seva intervenció girarà al voltant de la construcció de la identitat i com s'han vist històricament els uns als altres, russos i europeus occidentals. Una desavinença que es remunta a molts segles enrere, que cobra una nova vigència en el context actual i que podem veure traslladada a la conflictivitat constant entre ambdós extrems del continent europeu. Comprendre la complexitat de l'identitari rus és ara, més que mai, imprescindible per entendre els límits i els continguts del projecte europeu. A càrrec de Francesc Serra.

   • PÚBLIC GENERAL

    Confrontació sobre Ucraïna entre la Unió Europea i Rússia

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 2 de juny de 2015

    La investigació de Michal Natorski se centra en la política exterior de la Unió Europea, la dimensió dels països de l'Est en la política europea de veïnatge, la difusió internacional de les normes i les relacions Estat-societat en països en transició. La crisi d'Ucraïna ha posat de manifest la confrontació entre la UE i Rússia sobre el nou ordre europeu del segle XXI. La revolució de l'EuroMaidan, l'annexió de Crimea i la guerra del Donbass són els episodis d'una rivalitat sobre els principis organitzatius internacionals. Rússia promou una concepció conservadora de sobirania de gran potència per poder controlar espais geogràfics i governs autoritaris aliats. La Unió Europea pretén projectar els principis de les democràcies liberals per promoure la inclusió de diversos actors en les institucions de governança internacional. El revisionisme militar rus és una amenaça existencial per a la Unió Europea? Com defensa la Unió Europea els seus principis i interessos? Quin ordre pot sorgir d'aquesta confrontació? A càrrec de Michal Natorski.

Coorganitzat per: