CONFERÈNCIA

El poder de la forquilla: com els consumidors determinen la sostenibilitat de la pesca al Mediterrani

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  CaixaForum Palma 

  5 de març de 2014

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Plaça de Weyler, 3 Palma, Illes Balears

  • Horari:

   A les 19h

  • A càrrec de:

   Beatriz Morales

  La conferència en un minut

  • La sobrepesca en la majoria de mars està implicant canvis en l'estructura de l'ecosistema i la desaparició o disminució de moltes espècies. Els plans de gestió que controlen la capacitat sostractiva de les flotes no han tingut molt d'èxit.

  • Les iniciatives més recents es basen en la implicació i conscienciació dels consumidors per decidir quin peix compraran i, per això, indirectament, què és el que es pesca.

  • Durant aquesta entrevista convidarem els presents a degustar i valorar el peix de temporada i a reflexionar sobre la importància de mantenir una pesca sostenible.  

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • PÚBLIC GENERAL

    La posidonia oceànica, espècie clau del Mediterrani

    Plaça de Weyler, 3 Palma, Illes Balears. 19 de febrer de 2014

    La posidònia oceànica és una espècie endèmica del mar Mediterrani i forma prades submarines que constitueixen un element clau en el funcionament de l'ecosistema d'aquest mar. En repassarem les característiques principals i les funcions ecològiques, coneixerem els serveis associats a les prades de posidònia oceànica per entendre la importància d'aquesta espècie, així com les principals amenaces que té i què podem fer per protegir-la. En particular, s'explicaran algunes investigacions recents sobre la possibilitat de plantar posidònia. Finalment, es reflexionarà sobre altres formes d'aproximar-se a la posidònia, de valorar-la i de protegir-la des de l'òptica de la poesia, les arts o la pedagogia.

   • PÚBLIC GENERAL

    De Tsunamis i altres fenòmens: el Mediterrani com un laboratori a gran escala

    Plaça de Weyler, 3 Palma, Illes Balears. 26 de febrer de 2014

    Les ones de l'oceà es formen generalment pel vent. L'aparent caos de l'onatge que observem a la costa, fruit de diferents processos de difracció, refracció i pèrdua d'energia, es converteix en un procés paradoxalment ordenat. Repassarem els processos de generació, propagació i interacció de l'onatge amb la costa i l'atmosfera i veurem que aquests són fonamentals per a la configuració de la zona costanera i crucials pel que fa al clima. A més, descobrirem un altre tipus d'ones característiques del Mediterrani que, una vegada més, confereixen a aquest mar un sentit de laboratori a gran escala.

   • PÚBLIC GENERAL

    SOCIB - Tecnologia marina: el Mediterrani a un clic

    Plaça de Weyler, 3 Palma, Illes Balears. 19 de març de 2014

    La ICTS SOCIB, concebuda per desenvolupar un sistema d'observació i predicció costanera, és una de les apostes més importants d'Espanya per l'oceanografia operacional. SOCIB trenca amb la noció tradicional de l'obtenció de dades oceanogràfiques i es mou en nous entorns integrats i multiplataforma. El seu curt però intens recorregut està convertint aquesta entitat en un referent internacional en l'obtenció de dades que ajudin a la gestió costanera i oceànica basada en la ciència. En aquesta sessió coneixerem i explorarem quin tipus de tecnologies s'utilitzen a SOCIB, especialment en l'àmbit del Mediterrani, i com les dades obtingudes són crucials per respondre preguntes clau sobre els oceans i el canvi climàtic, els processos costaners, la variabilitat dels ecosistemes, l'augment del nivell del mar, etc.

   • PÚBLIC GENERAL

    Sense mariscada no hi ha sexe: mites i realitats en la sexualitat del regne animal

    Plaça de Weyler, 3 Palma, Illes Balears. 26 de març de 2014

    A principis dels anys noranta, quan feia llargues temporades de treball de camp per recollir dades en el marc de la meva tesi doctoral sobre les aus marines mediterrànies, vaig observar de forma repetida que mascles i femelles es relacionaven a l'inici del cicle reproductor. Com sempre passa en la visió del que anomenem la realitat, les meves observacions estaven inconscientment esbiaixades per les càrregues culturals i fins i tot científiques del paper que té cada sexe en el festeig i en el seu desenllaç. Pensava que els mascles competien per les femelles i que les femelles esperaven pacientment que aquests mascles dirimissin els seus conflictes per rebre el guanyador del concurs. Paral·lelament, existeix la creença general que si convidem algú que ens agrada a una mariscada, les possibilitats de (aquí poden posar-hi la paraula que prefereixin) augmenten. La realitat, com tantes altres vegades, em va descobrir un món d'increïbles sorpreses sobre, per exemple, quin és el sentit evolutiu de la promiscuïtat, qui controla el resultat de la reproducció o quin és el paper de les femelles en la reproducció.