Cicle

La ciència vista a través dels ulls de Premis Nobel


Pestañas principales

Aquest cicle, organitzat per l'Obra Social "la Caixa" i la Reial Acadèmia Europea de Doctors, se celebrarà a CosmoCaixa el primer semestre del 2018.  El programa pretén acostar alguns aspectes interessants dels descobriments científics a les persones amb curiositat per aprendre i amb passió per descobrir, a través d'un cicle de conferències en el qual cinc celebritats del Premi Nobel exposaran la seva visió d'alguns temes estimulants, i de vegades controvertits, en les disciplines de medicina, química i física. Les persones guanyadores del Premi Nobel convidades són:

29 de gener: Aaron Ciechanover. Metge, Premi Nobel de Química 2004 pel descobriment que va fer de les funcions de les ubiquitines, sistema que utilitzen les cèl·lules del cos per desprendre's dels rebuigs a través del reciclatge de les seves proteïnes. 

6 de febrer: Ada Yonath. Química, Premi Nobel de Química 2009 pel descobriment que va fer de l'estructura dels ribosomes, macromolècules responsables de la síntesi de proteïnes. Les seves contribucions han permès la investigació en l'ús efectiu d'antibiòtics i el disseny de fàrmacs en els quals es redueixin els efectes secundaris.  

20 de febrer: Erwin Neher. Biofísic, Premi Nobel de Medicina 1991 pel descobriment que va fer dels canals de comunicació entre les cèl·lules a través de corrents de ions i gràcies a una tècnica que va inventar per fer possible aquesta visualització.  

29 de març: Richard Roberts. Bioquímic, Premi Nobel de Medicina 1993 pel descobriment que va fer sobre els introns, petits fragments d'ADN gràcies als quals es pot constatar que la informació que conté un gen no està disposada de manera contínua, sinó que es troba fraccionada.  

3 de maig: Jerome Friedman. Físic, Premi Nobel de Física 1990 pel descobriment que va fer de l'estructura dels nuclis atòmics i la funció dels quarks en la física de partícules.


Activitats del cicle
  • CONFERÈNCIA

   Aaron Ciechanover: desenvolupament de medicaments al segle XXI

   CosmoCaixa Barcelona. Dilluns 29 de gener de 2018

   En adonar-nos que pacients amb malalties suposadament semblants (per exemple, càncer de mama i càncer de pròstata) responen de manera diferent a tractaments similars, s'ha començat a comprendre que aquestes malalties aparentment iguals, en realitat, tenen diferent base mecanicista i molecular. 

  • 4.00 €
  • CONFERÈNCIA

   Ada Yonath: des de la ciència bàsica als antibiòtics millorats

   CosmoCaixa Barcelona. Dimarts 6 de febrer de 2018

   Un dels grans problemes que presenten els antibiòtics és la resistència que els bacteris hi mostren una vegada que "s'acostumen" a la seva presència. Aquesta resistència dels bacteris resta capacitat i eficàcia a l'acció terapèutica dels antibiòtics. 

  • 4.00 €
  • CONFERÈNCIA

   Erwin Neher: canals iònics

   CosmoCaixa Barcelona. Dimarts 20 de febrer de 2018

   Els canals iònics no tan sols estan presents a les cèl·lules excitables elèctricament, com en nervis i músculs, sinó en pràcticament tots els tipus de cèl·lules del nostre cos que intervenen en una varietat de funcions fisiològiques. Són objectius principals de medicaments i la disfunció dels canals de ions és subjacent a una varietat cada vegada més àmplia de malalties.

  • 4.00 €