EXPOSICIÓ

El bressol de la humanitat

Les nostres primeres passes

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  CosmoCaixa Barcelona 

  Fins el 29 de gener del 2017

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Carrer Isaac Newton, 26 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   De dimarts a diumenge i els dilluns festius, els de Pasqua, estiu i Nadal de 10 a 20 h 

  • Promocions:

   50 % de dte. clients CaixaBank

  • Reserves:

  • Preu:

   Inclòs en l'entrada al museu

  • Capacitat:

   Places limitades

  • Comentaris:

   Els menors de 16 anys, han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

  • Accessibilidat:

  L'exposició en un minut

  • Els Homo sapiens hem estat l'única espècie humana que ha aconseguit expandir-se per tot el món. Però, on i quan va començar el nostre recorregut biològic i cultural?

  • Aquesta exposició temporal ens presenta les principals descobertes arqueològiques i paleontològiques que un equip internacional d'investigadors espanyols de l'Instituto de Evolución en África (IDEA) du a terme a l'Àfrica Oriental des de fa més d'una dècada.

  • Emmarcats per la singularitat d'Olduvai, els jaciments tanzans han deixat al descobert eines lítiques, ossos d'animals i fòssils d'avantpassats que per primera i única vegada s'exposen a la nostra ciutat. La mostra subratlla el valor del continent africà i la gran vall del Rift com a escenari clau per entendre l'origen de la humanitat.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Un passeig per l'evolució humana

  El discurs expositiu gira al voltant de quatre àmbits que representen com a fil conductor els quatre grans grups d'homínids: els australopitecs, els habilins, els Homo ergaster/erectus i els Homo sapiens arcaics. L'exposició traça un recorregut que ens trasllada quasi quatre milions d'anys enrere per explicar-nos l'origen i l'evolució dels nostres ancestres africans, el seu comportament i la seva tecnologia, fins a l'aparició dels primers Homo sapiens fa uns 200.000 anys. Més de dues-centes peces originals, en què s'inclouen eines lítiques i restes faunístiques i paleoantropològiques, es mostren al costat de rèpliques i motllos d'homínids per explicar-nos com i quan ens vam fer humans.

   

  Foto: panorama eyasi.jp © Mauricio Antón

  TANCAR
  Una oportunitat única i irrepetible

  Des de l'any 2008, un equip d'arqueòlegs, paleontòlegs i geòlegs espanyols, en col·laboració amb investigadors tanzans, treballen en el «Bressol de la Humanitat», a la gorja d'Olduvai. Un treball iniciat ara fa més de dues dècades al jaciment de Peninj, al llac Natron (nord de Tanzània). Fruit d'aquestes bones relacions científiques i institucionals, el govern de Tanzània i el museu de Dar es Salaam van autoritzar treure peces originals de les col·leccions del museu per ser exhibides fora del país, així com obtenir dades de fòssils originals per a reproduccions inèdites de cranis d'homínids en 3D. L'exposició es va inaugurar per primera vegada l'any 2014 al Museo Arqueológico Regional de la Comunitat de Madrid. Després va anar cap al Museo de la Evolución Humana a Burgos. I quan finalitzi la itinerància a Barcelona, l'exposició viatjarà cap a Dar es Salaam, on passarà a formar part de la col·lecció permanent.

   

  Foto: Taller de elaboración de moldes © Mario Torquemada / IDEA

  TANCAR
  Comprendre el passat. El valor científic de les troballes.

  Gràcies a la descoberta d'esquelets, cranis, ossos i utillatge prehistòric, entre d'altres vestigis, els investigadors disposen d'eines que els permeten obtenir informació precisa per reconstruir el que va succeir al passat. La recerca arqueològica es descompon en una sèrie de moments successius, alguns dels quals transcorren sobre el terreny i d'altres al laboratori. Estudis com els de la tafonomia, per exemple, són vitals per analitzar els tipus de marques i fractures que apareixen als ossos. Avui dia, els especialistes poden arribar a determinar si els humans van explotar els animals abans o després dels altres depredadors. Des de les troballes més impactants fins als estudis pioners i els treballs actuals, tot un llegat d'investigadors i professionals treballen minuciosament en la recerca de la prehistòria africana i els orígens humans. Aquesta exposició és també un homenatge a tots ells i elles.

   

  Foto: Comprendre el passat Hominidos y pelorovis © Mauricio Antón, MDR y EB

  TANCAR
  El Rift i l'aparició de les sabanes africanes

  De fractura geològica a escenari d'una llarga ocupació d'homínids, la gran vall del Rift ens ha deixat un excepcional registre arqueològic i paleontològic amb implicacions evidents sobre estratègies territorials de mobilitat i ús de l'espai per part dels nostres avantpassats. Al voltant dels 2,8 i 1,7 milions d'anys, un procés d'aridificació intens i gradual va afavorir l'expansió dels ecosistemes de sabana a l'Àfrica Oriental. La reducció dels espais forestals i la seva substitució per zones obertes de sabana va obligar els homínids a fer front a noves situacions. És el moment de l'aparició dels primers Homo, així com de les formes robustes d'australopitecs: els Paranthropus.

   

  Foto: TK Olduvai Gorge ©Javier Trueba / Madrid Scientific Films

  TANCAR
  Estudiar l'evolució humana, un camí sense fi

  Les troballes arqueològiques i paleontològiques en aquesta darrera dècada se succeeixen a un ritme vertiginós. Des de l'any 2000, s'han descobert nous gèneres d'homínids —alguns d'ells avantpassats nostres, d'altres extints que no van donar lloc a cap altra nova espècie— que obliguen a revisar constantment el complex arbre de l'evolució humana. La dificultat que suposa aprofundir en alguns temes, l'especialització que això genera, així com la varietat d'estudis i opinions que deriven dels diferents equips de recerca, complica encara més l'exposició del panorama de la nostra història evolutiva.

   

  Foto: Leakey con oh5 © Bettmann/ CORBIS.