L'economia col·laborativa: una perspectiva de creixement per a Europa?

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Joanna Drake va analitzar de quina manera l'economia col·laborativa pot encaixar en el panorama econòmic europeu actual, després de les tempestes que va aixecar als Estats Units. Quin hauria de ser el paper de les institucions europees en aquest escenari? Pot constituir aquest model econòmic un accelerador de l'economia europea?

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  15 de febrer de 2016

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dilluns 15 de febrer, a les 19.00 h

  • A càrrec de:

   Joanna Drake, especialitzada en la regulació del mercat interior

  • Reserves:

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La sessió en un minut

  • És l'economia col·laborativa una possibilitat de creixement per a Europa? Aquest és el tema en què s'ha centrat la quarta edició del cicle de conferències diàlegs Què passa a Europa?, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu i l'Obra Social "la Caixa", al Palau Macaya de Barcelona. La persona encarregada de respondre aquesta pregunta i obrir un interessant debat sobre la sharing economy o economia col·laborativa ha estat Joanna Drake, cap del Grup de Nivell per a l'Economia Col·laborativa, els Nous Models de Negoci i les Pimes de la Direcció General del Mercat Interior, Indústria i Pimes de la Comissió Europea. Durant la presentació de la ponència, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, i el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, han volgut tenir un sentit record per Muriel Casals, que va ser vicepresidenta del CCME, tot destacant el seu tarannà dialogant i europeista.

  • Des de la Comissió Europea, Joanna Drake confia en l'economia col·laborativa com una oportunitat, tot i que admet que cal oferir guies i tenir un dimensionament d'aquest nou fenomen que ja es produeix en la vida real, per tal d'encabir-lo en la manera de ser europea: oportunitats per a tothom, solidaritat, però també drets com a treballadors i treballadores i com a consumidors i consumidores.

   No debades, el creixement d'aquesta nova manera d'entendre l'economia s'ha succeït molt ràpidament: de sis grups principals a un desenvolupament múltiple en forma de rusc. "El fenomen de l'economia col·laborativa no és tan innovador, ja es produïa a les antigues comunitats rurals. Però ara hi ha una tendència a tenir menys coses i compartir més actius, perquè és més econòmic", confirma Drake, que reconeix que se'ls fa difícil obtenir dades sobre l'impacte econòmic de l'economia col·laborativa i l'impacte que aquesta genera en el còmput global: "Com més ens allunyem de les activitats tradicionals, més difícil és mesurar-ne l'impacte i el valor afegit. Des de la Comissió Europea estem intentant obtenir dades fiables sobre l'experiència dels estats membres pel que fa a l'economia col·laborativa, però no és gens fàcil".

  • El que sí que intueixen des de l'àrea que dirigeix Drake és que l'economia col·laborativa creixerà en un futur immediat. Com ho farà? Serà un creixement molt gran o més modest? "En aquests moments, estem fent un retrat de què passa a cada país membre per estar més ben informats. Com a Comissió Europea no estem dient com cal reglamentar aquestes iniciatives, simplement som observadors i estem deixant que les coses se succeeixin", explica Drake. En aquest sentit, també anuncia que el mes de juny la Comissió Europea publicarà una sèrie de guies per ajudar a interpretar segons quines clàusules. "És una assistència als estats membres perquè sàpiguen com pensa la CE que cal interpretar el dret, i també inclouran exemples de bones pràctiques en economia col·laborativa."

   Ara bé, les perspectives de creixement no ens poden fer obviar els obstacles que ens trobem a l'hora d'encaixar aquestes iniciatives en un model europeu. "Creixement, sí; però cal saber com afrontarem els obstacles sense erosionar el que ens fa sentir europeus: drets socials, drets impositius, drets com a treballadors i drets com a consumidors."

Organitzat per: