CONFERÈNCIA

L'economia col·laborativa: una perspectiva de creixement per a Europa?

 • Presentacion del evento

  Datos del Evento
  • 15 de febrer de 2016

   A càrrec de

   Joanna Drake, especialitzada en la regulació del mercat interior

  • CONTACTE:
   • Dilluns 15 de febrer, a les 19.00 h

  • RESERVES:
  • Recomanat per a:
   • Tots els públics

  • Més informació i altres ubicacions

  Enlaces a Redes Sociales

  Joanna Drake va analitzar de quina manera l'economia col·laborativa pot encaixar en el panorama econòmic europeu actual, després de les tempestes que va aixecar als Estats Units. Quin hauria de ser el paper de les institucions europees en aquest escenari? Pot constituir aquest model econòmic un accelerador de l'economia europea?

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  15 de febrer de 2016

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dilluns 15 de febrer, a les 19.00 h

  • A càrrec de:

   Joanna Drake, especialitzada en la regulació del mercat interior

  • Reserves:

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La sessió en un minut

  • És l'economia col·laborativa una possibilitat de creixement per a Europa? Aquest és el tema en què s'ha centrat la quarta edició del cicle de conferències diàlegs Què passa a Europa?, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu i l'Obra Social "la Caixa", al Palau Macaya de Barcelona. La persona encarregada de respondre aquesta pregunta i obrir un interessant debat sobre la sharing economy o economia col·laborativa ha estat Joanna Drake, cap del Grup de Nivell per a l'Economia Col·laborativa, els Nous Models de Negoci i les Pimes de la Direcció General del Mercat Interior, Indústria i Pimes de la Comissió Europea. Durant la presentació de la ponència, el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, i el director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, han volgut tenir un sentit record per Muriel Casals, que va ser vicepresidenta del CCME, tot destacant el seu tarannà dialogant i europeista.

  • Des de la Comissió Europea, Joanna Drake confia en l'economia col·laborativa com una oportunitat, tot i que admet que cal oferir guies i tenir un dimensionament d'aquest nou fenomen que ja es produeix en la vida real, per tal d'encabir-lo en la manera de ser europea: oportunitats per a tothom, solidaritat, però també drets com a treballadors i treballadores i com a consumidors i consumidores.

   No debades, el creixement d'aquesta nova manera d'entendre l'economia s'ha succeït molt ràpidament: de sis grups principals a un desenvolupament múltiple en forma de rusc. "El fenomen de l'economia col·laborativa no és tan innovador, ja es produïa a les antigues comunitats rurals. Però ara hi ha una tendència a tenir menys coses i compartir més actius, perquè és més econòmic", confirma Drake, que reconeix que se'ls fa difícil obtenir dades sobre l'impacte econòmic de l'economia col·laborativa i l'impacte que aquesta genera en el còmput global: "Com més ens allunyem de les activitats tradicionals, més difícil és mesurar-ne l'impacte i el valor afegit. Des de la Comissió Europea estem intentant obtenir dades fiables sobre l'experiència dels estats membres pel que fa a l'economia col·laborativa, però no és gens fàcil".

  • El que sí que intueixen des de l'àrea que dirigeix Drake és que l'economia col·laborativa creixerà en un futur immediat. Com ho farà? Serà un creixement molt gran o més modest? "En aquests moments, estem fent un retrat de què passa a cada país membre per estar més ben informats. Com a Comissió Europea no estem dient com cal reglamentar aquestes iniciatives, simplement som observadors i estem deixant que les coses se succeeixin", explica Drake. En aquest sentit, també anuncia que el mes de juny la Comissió Europea publicarà una sèrie de guies per ajudar a interpretar segons quines clàusules. "És una assistència als estats membres perquè sàpiguen com pensa la CE que cal interpretar el dret, i també inclouran exemples de bones pràctiques en economia col·laborativa."

   Ara bé, les perspectives de creixement no ens poden fer obviar els obstacles que ens trobem a l'hora d'encaixar aquestes iniciatives en un model europeu. "Creixement, sí; però cal saber com afrontarem els obstacles sense erosionar el que ens fa sentir europeus: drets socials, drets impositius, drets com a treballadors i drets com a consumidors."

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • TOTS ELS PÚBLICS

    Una crítica de la política exterior europea a l'Orient Mitjà

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 d'octubre de 2015

    El poder cada cop més gran d'Estat Islàmic als països del sud de la Mediterrània posa en evidència la necessitat d'un canvi per part de la Unió Europea, per tal de recuperar lideratge i influència. Què s'ha fet malament fins ara? Amb quins obstacles es toparà i quines dificultats caldrà vèncer? Loretta Napoleoni aporta la seva experiència com a analista política, experta en finançament del terrorisme, reconeguda a l'àmbit internacional per haver calculat les dimensions de l'economia del terror. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

   • TOTS ELS PÚBLICS

    La Unió Europea: federació o nou Reich?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 9 de novembre de 2015

    Enrique Barón ha treballat gairebé vint-i-cinc anys al Parlament Europeu, on ha ocupat diferents càrrecs. Des d'aquesta perspectiva analitzarà les característiques del sistema polític que s'està construint a la Unió Europea, i tractarà de la necessitat de consolidar la federació política i econòmica, que sembla més urgent que mai per fer front a les grans qüestions que hi ha plantejades. De fons, la qüestió del poder real i el lideratge d'Alemanya. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

   • TOTS ELS PÚBLICS

    El futur de l'Eurozona: calen reformes?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 14 de desembre de 2015

    A Europa hi viu el 7% de la població mundial, però s'hi produeix el 25% de la riquesa del planeta. Una part molt important d'aquests recursos es dediquen a l'estat del benestar. Què es pot fer per consolidar aquesta situació de privilegi? A partir de l'observació de la situació econòmica de la UE, marcada per una crisi que sembla no tenir fi, Amadeu Altafaj reflexionarà sobre les possibles reformes que podrien millorar i assegurar el futur de l'Eurozona. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa". Inscriu-te aquí

   • TOTS ELS PÚBLICS

    La lliure circulació de persones: Schengen a revisió?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 18 de gener de 2016

    Cal revisar els acords de Schengen, signats el 1985 i el 1990, que van suprimir els controls fronterers? L'afluència de ciutadans de la UE aturats cap a altres Estats membres amb opcions de treball i ajudes socials generoses, el referèndum britànic de retirada de la UE, la pressió migratòria global i la crisi dels refugiats posen en perill un dels fonaments de la integració europea: la lliure circulació de persones en un espai unificat. Araceli Mangas aporta la seva experiència com a catedràtica de dret internacional públic i col·laboradora de diferents mitjans de comunicació. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa" Inscriu-te aquí.

   • TOTS ELS PÚBLICS

    Creixement i desigualtat són compatibles?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 11 d'abril de 2016

    Els informes del Fons Monetari Internacional apunten que la concentració de riquesa en poques mans limita les possibilitats de creixement econòmic. És una situació que, cada cop més, es produeix arreu del món, i també a la Unió Europea. Antón Costas estudiarà les causes de la dicotomia concentració de riquesa/creixement, i analitzarà les possibles solucions des del punt de vista de les polítiques públiques. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

Organitzat per: