VISITA COMENTADA

La Fontana d'Or: testimoni de la història


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Un itinerari a través de l'edifici ens permetrà descobrir una part de la història de Girona a partir de l'observació dels elements que caracteritzen la Fontana d'Or.

CaixaForum Girona està ubicat en ple barri vell de la ciutat i ocupa un edifici d'arquitectura civil catalana d'època medieval, conegut popularment com la Fontana d'Or, declarat monument històric nacional l'any 1921. Els elements més primitius de l'edifici –un mur i un arc al soterrani– remeten al seu ús primer com a molí fariner.

Als segles XIV i XV el carrer de Ciutadans esdevé lloc de residència de les famílies nobles de Girona. Una d'aquestes famílies, els Sitjar, van aixecar-hi un edifici romànic  del qual se'n conserven dues bigues originals policromades. Al segle XVIII la Fontana d'Or pren un nou ús: en part habitatge i en part taverna de traginers, i esdevé en fonda i aturada de transports. A finals del segle XVIII es converteix en fonda de categoria sota la direcció d'una família italiana: els Lenti.

Les sales espaioses de l'edifici, els grans espais de la planta baixa acullen tota mena d'activitats: és residència de jesuïtes, gimnàs, seu de l'Schola Orpheònica Gironina i de la Cambra de Comerç. L'any 1920, el Banc de Catalunya adquireix l'edifici i l'any 1933 s'hi instal·la la Caixa d'Estalvis de la Generalitat de Catalunya.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: