PROJECCIÓ

Ratatouille i La Luna

Pixar


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

La Luna, dir. Enrico Casarosa (2011), 7 min, castellà

La Lluna explica la rondalla màgica d'un nen que per primera vegada, en una nit estelada, acompanyarà el seu pare i el seu avi a la feina. En una barca de fusta rància posen rumb mar endins fins que, en un moment determinat, s'aturen… a esperar. "Quin tipus de feina és aquesta?", pensa el noi. I tot es complica encara més quan una gran Lluna rodona apareix just davant d'ells.

Enrico Casarosa, que també va treballar en els dissenys de l'storyboard de Ratatouille, va dirigir aquest curt sota una important premissa: tractar de tornar a la imperfecció de l'ésser humà que la tecnologia per ordinador havia fet desaparèixer en cintes anteriors. Així, va treballar amb la introducció de textures fetes a mà, escanejant dibuixos d'aquarel•les i aplicant-les a la geometria.

La Lluna va acompanyar la pel•lícula Brave (Indomable) en l'estrena als cinemes el 2012.

Ratatouille, dir. Brad Bird (2007), 111 min, català

En Remy viu amb la seva família en un àtic d'un edifici de París. Té un somni: convertir-se en xef de cuina. Però com podria una rata passejar entre fogons? Quan la propietària de l'edifici decideixi fumigar l'immoble, en Remy acabarà al clavegueram de la ciutat, just a sota del restaurant parisenc més exquisit del moment, i així comença la seva aventura. Aconseguirà introduir-se a la cuina d'un dels millors llocs de l'excel•lència culinària de París? Tot i que un habitant tan poc desitjat com una rata no és la millor carta de presentació per a la cuina d'un restaurant com el d'Auguste Gusteau, la saviesa i la passió que en Remy sent pels fogons, les espècies i les olors aconseguiran posar potes enlaire l'exclusiu món culinari francès en una aventura gastronòmica trepidant.

Brad Bird va reprendre aquesta història, iniciada conceptualment per Jan Pinkava, i la va convertir en l'èxit més gran, tant de taquilla com de premis rebuts, que havia obtingut fins aleshores una pel•lícula de la factoria Pixar.

Moltes coses eren noves en aquesta Ratatouille. Per començar, com podien fer que una rata (un animal que en principi provoca fàstic) es converteixi en l'heroi i, a més, cuini? Això es va aconseguir donant-li un físic i un caràcter antropomorfs, assignant a la rata qualitats i gestos humans. El repte següent era que l'acció transcorria en una ciutat que existia de debò: París. Durant una mica més d'una setmana, els dissenyadors i els animadors de Pixar van viatjar a París per recórrer-ne els carrers i les clavegueres, i, evidentment, per menjar als seus restaurants. I la dificultat més gran: fer que els menjars i els plats que es presentaven tinguessin una aparença real. Doncs bé, els animadors de Pixar van rebre classes de cuina, alhora que l'estudi va consultar experts gurmets i cuiners, tant d'Estats Units com de França.

 


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: