La singularitat ibèrica: l'absència de populismes xenòfobs organitzats

Forma part de: Qüestions d'actualitat


Horaris i ubicacions

Tancar
Palau Macaya 

Dilluns 20 de març de 2017

 • Adreça:

  Passeig de Sant Joan, 108, 08037 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dilluns 20 de març, a les 19 h

 • Reserves:

 • Preu:

  Activitat gratuïta

 • Aforament:

  Places limitades

Pestañas principales

"Els últims anys, i de manera creixent, el populisme xenòfob i la seva explotació política han anat ampliant la seva influència, pràcticament a tot Europa i en altres països.
En aquest context preocupant, hi ha un reduït nombre d'excepcions positives. Les més rellevants són les que constitueixen "la singularitat ibèrica". Efectivament: ni a Espanya ni a Portugal existeixen actualment partits xenòfobs amb presència parlamentària (fet que, malauradament, no exclou que puguin emergir en el futur).
Atesa la importància crucial d'aquest tema, l'Oficina del Club de Roma a Barcelona, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa", està organitzant una taula rodona amb la participació d'intel·lectuals portuguesos i espanyols, moderada per Shlomo Ben-Ami, exministre d'Afers Exteriors d'Israel i persona que ha reflexionat també sobre aquests temes.
En síntesi, els objectius de les sessions seran:
a) Indagar les causes que expliquen la feliç singularitat que tots dos països compartim.
b) Reflexionar, sobretot, en quines són les mesures polítiques, pràctiques, etc., que haurien d'impulsar per preservar sine die aquesta singularitat.


A càrrec de:
Prof. Gabriel Magalhaes, Universitat de Beira Interior
Prof. Carlos Giménez, catedràtic d'Antropologia Social a la UAM
Moderador: Sr. Shlomo Ben-Ami, exambaixador d'Israel a Espanya i actual vicepresident del Centro Internacional Toledo para la Paz (CIT Pax)"


Altres activitats del cicle "Qüestions d'actualitat"
  • Periodisme: és possible l'objectivitat?

   Palau Macaya. Dilluns 20 de febrer de 2017

   "El prestigiós Diccionari Oxford va declarar el neologisme post-truth (‘postveritat') com a paraula de l'any 2016, i la defineix de la manera següent: "Relatiu a circumstàncies en les quals fets objectius no són tan influents en la formació de l'opinió pública com l'apel·lació a l'emoció i a la creença personal."

   Dit d'una altra manera, aquest mot designa un fenomen segons el qual una cosa que aparenta ser veritat acaba sent més important que la veritat mateixa i en què afirmacions que semblen certes no tenen cap base en la realitat. Dos exemples en serien el Brexit o la victòria de Donald Trump: veritats i postveritats alhora, ja que no haurien estat possibles sense variables subjectives com ara les emocions o les creences personals.

   En aquest context, ens en parlarà el reconegut periodista Antoni Bassas.

  • Activitat oberta. Places limitades
  • Inscriu-te aquí
  • Religions monoteistes, pau i convivència

   Palau Macaya. Dimecres 5 de juliol de 2017

   A càrrec de: Josep Maria Esquirol, filòsof
   Shlomo Ben Ami, vicepresident del CIT Pax
   M. Sammak, secretari general del Comitè Nacional Islamo-Cristià per al Diàleg                                                 
   Moderat per: Andreu Claret, periodista i escriptor
   Dins del cicle Qüestions d'Actualitat, l'Oficina del Club de Roma a Barcelona, amb la col·laboració de l'Obra Social "la Caixa", ha organitzat aquesta interessant taula rodona. En el context internacional actual que estem vivint, en què el terrorisme i l'odi es fan palesos dia a dia, debatrem amb el guiatge de grans experts quines són les millors mesures per combatre aquests odis i pors que ens envaeixen, i analitzarem el paper del diàleg interreligiós com a eina per prevenir i resoldre aquests conflictes, amb l'objectiu final de contribuir a la pau mundial.

  • Activitat oberta. Places limitades
  • Inscriu-te aquí
Coorganitzat per:
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: