TALLER

La tecnologia aeroespacial del futur

Forma part de: Nit jove


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Disssabte 7 d'octubre de 2017

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dissabte 7 d'octubre, de 19 a 24 h

 • Preu:

  Inclòs en l'entrada al Museu

 • Aforament:

  Places limitades
 • Comentaris:

  Museu obert fins a les 24 h
  Els menors de 16 anys han d'anar acompanyats d'un adult per visitar CosmoCaixa

 • Accessibilitat:

Pestañas principales

Descobreix els projectes de tecnologia aeroespacial que es desenvolupen al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), sota l'escenari d'una espectacular reproducció de la Lluna feta per l'artista Luke Jerram.

Trobaràs cinc mòduls on podràs conèixer alguns dels grans reptes tecnològics actuals de l'enginyeria aeroespacial gràcies a investigadors del campus de la UPC a Castelldefels: des de la generació d'energia en una base lunar fins al disseny d'un laboratori de fabricació digital amb impressores 3D de gran format a la Lluna. També tindràs l'oportunitat d'observar un receptor mòbil lunar fent detecció de cràters en temps real, experimentar de prop la importància de la microgravetat o moure't per Google Moon mitjançant una pantalla interactiva.

1. Fent cràters a la Lluna
Gràcies a Tinkerers –un laboratori de fabricació digital instal•lat a la incubadora ESA BIC Barcelona, de l'Agència Espacial Europea, ubicada a l'edifici RDIT del Parc UPC al Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels–, els visitants descobriran com es formen els cràters de la Lluna a través d'un mòdul interactiu que simularà la superfície lunar, en la qual podran llançar un "asteroide" (objectes impresos en 3D).

Els visitants també podran consultar l'Atles Lunar (Google Moon) en una pantalla interactiva i visitar, així, la superfície lunar i conèixer els cràters més importants del nostre satèl•lit.

2. Com sobreviure una nit a la Lluna
El Laboratori de Microgravetat del Departament de Física, situat a l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) de la UPC, exposarà el funcionament d'un sistema que permeti aportar l'energia necessària per passar una nit a la Lluna –que pot tenir una durada de fins a 14 dies terrestres–, quan les condicions de temperatura són extremes (-150 ºC). Es mostrarà una maqueta a escala reduïda del sistema de captació d'energia solar i generació d'electricitat que s'està dissenyant actualment en col•laboració amb agències espacials.

3. 2MS: mapant la Lluna
El grup de recerca en Geomàtica del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) mostrarà com estan desenvolupant sistemes que permetran millorar la generació de cartografia i models de gravetat dels cossos planetaris del sistema solar i, en particular, de la Lluna.

També es podrà veure un prototip de "microreceptor mòbil lunar" en moviment, el qual pot generar models en 3D de la superfície de la Lluna mitjançant sensors de baix cost i que inclou sistemes inercials, hodòmetres i una càmera Kinect, entre d'altres.

4. Laboratori de fabricació digital a l'espai
Els laboratoris de fabricació digital (fab labs) tenen un gran potencial tant en futures missions a la Lluna com a l'Estació Espacial Internacional, i un exemple n'és el projecte de la NASA Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP). Tinkerers et mostrarà una maqueta d'un d'aquests futurs laboratoris lunars i els seus equips de fabricació digital (impressió 3D, màquines làser i altres equips de control numèric), com també les tecnologies que es podrien fer servir en la construcció de les bases lunars utilitzant els diferents materials que hi ha a la Lluna.

5. Microgravetat
Les futures missions d'exploració espacial requereixen un emmagatzematge eficient de combustibles criogènics (a molt baixa temperatura) durant llargs períodes de temps en condicions de microgravetat. Les bombolles de vapor que es formen per ebullició en aquestes condicions poden ser molt perilloses i causar problemes en la posada en marxa del motor o la càrrega de combustible.
Aquest és un dels molts aspectes en què l'experimentació en condicions de microgravetat resulta imprescindible per al disseny de sistemes espacials. En aquest mòdul els visitants podran observar el comportament de diversos experiments en una torre de microgravetat a petita escala projectats en una gran pantalla. S'exposarà també el sistema experimental construït pels investigadors del Laboratori de Microgravetat que pròximament volarà en un coet suborbital de la NASA.

A l'exposició, també s'hi podrà trobar un estand de la UPC amb informació sobre els estudis que s'ofereixen a les escoles del Campus del Baix Llobregat, a Castelldefels.

 


Altres activitats del cicle "Nit jove"
  • PROJECCIÓ

   Encisats per la Lluna

   CosmoCaixa Barcelona. Dissabte 7 d'octubre de 2017

   Des de la més remota antiguitat, els humans hem sentit fascinació per la Lluna, l'astre més proper a la Terra i al qual, potser, devem fins i tot la nostra existència.

  • Activitat oberta. Places limitades
  • TALLER

   Observació astronòmica a ull nu i amb telescopis

   CosmoCaixa Barcelona. Dissabte 7 d'octubre de 2017

   Observaràs Saturn, i la superfície de la Lluna, Neptú i algun objecte del cel profund (cúmuls, nebuloses i galàxies), utilitzant càmeres d'alta sensibilitat en alguns dels telescopis.

  • Activitat oberta. Places limitades
  • EXPOSICIÓ

   Museu de la Lluna

   CosmoCaixa Barcelona. Del 7 al 15 d'octubre de 2017

   Sorprèn-te admirant una Lluna d'un diàmetre de 7 metres feta a una escala aproximada d'1:500.000, a partir d'imatges d'alta resolució proporcionades per la NASA.

  • Activitat oberta. Places limitades
Coorganitzat per:
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: