CONFERÈNCIA

La Unió Europea: federació o nou Reich?

 • Presentacion del evento

  Datos del Evento
  • 9 de novembre de 2015

   A càrrec de

   Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu

  • CONTACTE:
   • Dilluns 9 de novembre, a les 19.00 h

  • RESERVES:
   • 93 400 53 59

  • Recomanat per a:
   • Tots els públics

  • Més informació i altres ubicacions

  Enlaces a Redes Sociales

  En el context actual, la percepció de com funciona la UE i qui mana és decisiva. El Sr. Barón, per a qui el plantejament d'una federació política i econòmica és més urgent que mai, va analitzar les característiques del sistema polític que està construint la UE.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  9 de novembre de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dilluns 9 de novembre, a les 19.00 h

  • A càrrec de:

   Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La conferència en un minut

  • Amb el desafiador títol "La Unió Europea: federació o nou Reich?", Enrique Barón, que va ser ministre de Transport, Turisme i Comunicacions al primer govern presidit per Felipe González i, posteriorment (entre el 1989 i el 1992), president del Parlament Europeu, ha volgut debatre sobre el sistema polític que s'està construint a Europa, en el marc el cicle de ponències Què passa a Europa?, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu i l'Obra Social "la Caixa". Barón trasllada el seu neguit per la percepció que es té de la Unió Europea en un moment en què damunt de la taula del Consell Europeu es troba l'informe dels "cinc presidents" (Comissió, Consell, Eurogrup, Banc Central Europeu i Parlament), que hauria de permetre conèixer com s'ha de completar la unió econòmica i monetària. Per l'expresident europeu, la Unió Europea té actualment nous reptes, "no tan sols el rescat grec o el drama dels refugiats, sinó també quin ha de ser el nostre paper per defensar-nos en un entorn inestable i bèl·lic". En aquest sentit, Barón apel·la a la gènesi de la Unió Europea i assegura que l'arquitectura institucional que es va crear en aquell moment segueix formant-ne les bigues mestres. És el que s'anomena el "mètode comunitari", sostingut sobre quatre llibertats fonamentals: "Establiment i desplaçament de persones, circulació de béns, serveis i capitals en el mercat comú."

  • "La Unió Europea és una teixidora de pau, que s'ha anat enfortint a base de teixir tractats, amb deu èxits i també alguns fracassos", rebla. "Però la casa segueix en construcció. Per aquesta raó té tot el sentit defensar com a objectiu final la construcció d'una Unió Europea com una federació d'estats nació, com defensarien Delors o Fischer." Per Barón, només cal mirar cap al G-20, on la majoria dels estats són federals. En aquest sentit, l'expresident del Parlament Europeu defensa alguns dels principals trets del federalisme europeu: la voluntat de compartir destí en una Unió com el millor sistema per garantir la pau, la llibertat i la prosperitat; el poder regit per un nucli determinat de competències (drets de ciutadania, comerç interior i exterior; defensa i relacions exteriors; hisenda, tresor i moneda), i la subsidiarietat com a part fonamental.

  • En aquest context, prossegueix l'expresident europeu, els mitjans de comunicació i una gran part de l'opinió pública europea tenen la percepció que és Alemanya qui marca com funciona la Unió Europea i qui mana. "Els alemanys són un poble escarmentat pel deute, la inflació i l'atur. Per aquesta raó, la cultura de l'estabilitat els resulta tan fonamental." Barón també ha abordat en la seva intervenció les crítiques a l'euro, tot remarcant que "una unió monetària és una decisió política, no només tècnica", i assegurant que "per existir en un món globalitzat i no viure d'un impossible retorn al passat, necessitem unir forces i la moneda és un escut protector indispensable".

   La crisi econòmica mundial ha generat un veritable desgavell. "La Unió Europa no estava preparada per trobar-se amb una crisi que no fos simètrica." Actualment hi ha propostes que suposen un salt federal en matèria econòmica, assegura l'expresident del Parlament Europeu: transformar el mecanisme d'estabilitat en un Fons Monetari Europeu, la creació d'un tresor europeu –"no té cap sentit fer una moneda única que no tingui el suport d'un tresor únic"– i avançar en termes de mutualització del deute: "Si anéssim cap a un procés de mutualització més ràpid, s'abaratiria el deute dels països i podríem ser més competitius."

  Altres conferències del cicle

  Listado de eventos
   • TOTS ELS PÚBLICS

    Una crítica de la política exterior europea a l'Orient Mitjà

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 26 d'octubre de 2015

    El poder cada cop més gran d'Estat Islàmic als països del sud de la Mediterrània posa en evidència la necessitat d'un canvi per part de la Unió Europea, per tal de recuperar lideratge i influència. Què s'ha fet malament fins ara? Amb quins obstacles es toparà i quines dificultats caldrà vèncer? Loretta Napoleoni aporta la seva experiència com a analista política, experta en finançament del terrorisme, reconeguda a l'àmbit internacional per haver calculat les dimensions de l'economia del terror. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

   • TOTS ELS PÚBLICS

    El futur de l'Eurozona: calen reformes?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 14 de desembre de 2015

    A Europa hi viu el 7% de la població mundial, però s'hi produeix el 25% de la riquesa del planeta. Una part molt important d'aquests recursos es dediquen a l'estat del benestar. Què es pot fer per consolidar aquesta situació de privilegi? A partir de l'observació de la situació econòmica de la UE, marcada per una crisi que sembla no tenir fi, Amadeu Altafaj reflexionarà sobre les possibles reformes que podrien millorar i assegurar el futur de l'Eurozona. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa". Inscriu-te aquí

   • TOTS ELS PÚBLICS

    La lliure circulació de persones: Schengen a revisió?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 18 de gener de 2016

    Cal revisar els acords de Schengen, signats el 1985 i el 1990, que van suprimir els controls fronterers? L'afluència de ciutadans de la UE aturats cap a altres Estats membres amb opcions de treball i ajudes socials generoses, el referèndum britànic de retirada de la UE, la pressió migratòria global i la crisi dels refugiats posen en perill un dels fonaments de la integració europea: la lliure circulació de persones en un espai unificat. Araceli Mangas aporta la seva experiència com a catedràtica de dret internacional públic i col·laboradora de diferents mitjans de comunicació. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa" Inscriu-te aquí.

   • TOTS ELS PÚBLICS

    L'economia col·laborativa: una perspectiva de creixement per a Europa?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 15 de febrer de 2016

    L'economia col·laborativa és un sistema econòmic basat en l'intercanvi de béns i serveis mitjançant plataformes digitals. Compartir per prosperar. Joanna Drake analitzarà de quina manera aquest sistema econòmic pot encaixar en el panorama europeu actual, després que als Estats Units ha aixecat molta polseguera a causa de la manca de regulació. Quina hauria de ser la funció de les institucions europees en aquest escenari? Pot constituir aquest model econòmic un accelerador de l'economia de la UE? Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

   • TOTS ELS PÚBLICS

    Creixement i desigualtat són compatibles?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 11 d'abril de 2016

    Els informes del Fons Monetari Internacional apunten que la concentració de riquesa en poques mans limita les possibilitats de creixement econòmic. És una situació que, cada cop més, es produeix arreu del món, i també a la Unió Europea. Antón Costas estudiarà les causes de la dicotomia concentració de riquesa/creixement, i analitzarà les possibles solucions des del punt de vista de les polítiques públiques. Iniciativa del Consell Català del Moviment Europeu, en col·laboració amb l'Obra Social "la Caixa"

Organitzat per: