La Unió Europea: federació o nou Reich?

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  En el context actual, la percepció de com funciona la UE i qui mana és decisiva. El Sr. Barón, per a qui el plantejament d'una federació política i econòmica és més urgent que mai, va analitzar les característiques del sistema polític que està construint la UE.

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR
  Palau Macaya 

  9 de novembre de 2015

  Més informació i altres ubicacions
  • Adreça:

   Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona

  • Horari:

   Dilluns 9 de novembre, a les 19.00 h

  • A càrrec de:

   Enrique Barón, expresident del Parlament Europeu

  • Reserves:

   • 93 400 53 59

  • Preu:

   Activitat oberta

  • Capacitat:

   Places limitades

  La conferència en un minut

  • Amb el desafiador títol "La Unió Europea: federació o nou Reich?", Enrique Barón, que va ser ministre de Transport, Turisme i Comunicacions al primer govern presidit per Felipe González i, posteriorment (entre el 1989 i el 1992), president del Parlament Europeu, ha volgut debatre sobre el sistema polític que s'està construint a Europa, en el marc el cicle de ponències Què passa a Europa?, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu i l'Obra Social "la Caixa". Barón trasllada el seu neguit per la percepció que es té de la Unió Europea en un moment en què damunt de la taula del Consell Europeu es troba l'informe dels "cinc presidents" (Comissió, Consell, Eurogrup, Banc Central Europeu i Parlament), que hauria de permetre conèixer com s'ha de completar la unió econòmica i monetària. Per l'expresident europeu, la Unió Europea té actualment nous reptes, "no tan sols el rescat grec o el drama dels refugiats, sinó també quin ha de ser el nostre paper per defensar-nos en un entorn inestable i bèl·lic". En aquest sentit, Barón apel·la a la gènesi de la Unió Europea i assegura que l'arquitectura institucional que es va crear en aquell moment segueix formant-ne les bigues mestres. És el que s'anomena el "mètode comunitari", sostingut sobre quatre llibertats fonamentals: "Establiment i desplaçament de persones, circulació de béns, serveis i capitals en el mercat comú."

  • "La Unió Europea és una teixidora de pau, que s'ha anat enfortint a base de teixir tractats, amb deu èxits i també alguns fracassos", rebla. "Però la casa segueix en construcció. Per aquesta raó té tot el sentit defensar com a objectiu final la construcció d'una Unió Europea com una federació d'estats nació, com defensarien Delors o Fischer." Per Barón, només cal mirar cap al G-20, on la majoria dels estats són federals. En aquest sentit, l'expresident del Parlament Europeu defensa alguns dels principals trets del federalisme europeu: la voluntat de compartir destí en una Unió com el millor sistema per garantir la pau, la llibertat i la prosperitat; el poder regit per un nucli determinat de competències (drets de ciutadania, comerç interior i exterior; defensa i relacions exteriors; hisenda, tresor i moneda), i la subsidiarietat com a part fonamental.

  • En aquest context, prossegueix l'expresident europeu, els mitjans de comunicació i una gran part de l'opinió pública europea tenen la percepció que és Alemanya qui marca com funciona la Unió Europea i qui mana. "Els alemanys són un poble escarmentat pel deute, la inflació i l'atur. Per aquesta raó, la cultura de l'estabilitat els resulta tan fonamental." Barón també ha abordat en la seva intervenció les crítiques a l'euro, tot remarcant que "una unió monetària és una decisió política, no només tècnica", i assegurant que "per existir en un món globalitzat i no viure d'un impossible retorn al passat, necessitem unir forces i la moneda és un escut protector indispensable".

   La crisi econòmica mundial ha generat un veritable desgavell. "La Unió Europa no estava preparada per trobar-se amb una crisi que no fos simètrica." Actualment hi ha propostes que suposen un salt federal en matèria econòmica, assegura l'expresident del Parlament Europeu: transformar el mecanisme d'estabilitat en un Fons Monetari Europeu, la creació d'un tresor europeu –"no té cap sentit fer una moneda única que no tingui el suport d'un tresor únic"– i avançar en termes de mutualització del deute: "Si anéssim cap a un procés de mutualització més ràpid, s'abaratiria el deute dels països i podríem ser més competitius."

Organitzat per: