Les llunes glaçades dels gegants gasosos com a possibles hàbitats

Forma part de: Les noves fronteres de l'astrofísica


Horaris i ubicacions

Tancar
CosmoCaixa Barcelona 

Dimecres 9 de maig de 2018

 • Adreça:

  Carrer Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona, Barcelona

 • Horari:

  Dimecres 9 de maig, a les 19 h

 • A càrrec de:

  Athena Coustenis

 • Promocions:

  50 % de dte. clients de CaixaBank

 • Reserves:

Pestañas principales

L'estudi de les condicions habitables al nostre sistema solar tendeix a estendre els límits d'on pensàvem que podria aparèixer la vida cap a les parts externes, als sistemes de planetes gegants. Diverses de les llunes glaçades al voltant de gegants gasosos mostren condicions prometedores per al desenvolupament o el manteniment de la vida. Europa, Cal·listo i Ganimedes de Júpiter, com també Tità i Encèlad de Saturn, sembla que tenen alguns dels requisits d'habitabilitat, com ara les atmosferes riques en elements orgànics i els oceans d'aigua líquida subterrània. Aquests oceans, ocults sota crostes glaçades, fins i tot poden estar en contacte directe amb un terra de mantell de silicat i mantenir-se calents al llarg del temps per calor generada per marees, similar a la Terra.

A més, la forta atracció gravitacional operada pels planetes gegants pot produir prou energia per escalfar els nuclis de les llunes glaçades en òrbita. De la mateixa manera, hi pot haver aigua en exoplanetes al voltant d'altres estrelles. Al sistema solar, aquests hàbitats potencials es poden investigar amb missions espacials designades, com el JUPiter ICy Moon Explorer de l'ESA i altres.

Athena Coustenis, Investigadora de LESIA, Observatoire de Paris, PSL-Research Univ., CNRS, Univ. Paris 6, Sorbonne Univ., Univ. Paris-Diderot, Sorbonne Paris-Cité.


Altres activitats del cicle "Les noves fronteres de l'astrofísica"
  • Observant la llum de l'univers més llunyà

   CosmoCaixa Barcelona. Dimecres 11 d'abril de 2018

   La pròxima dècada veurà l'era dels grans cartografiats; un gran esforç coordinat de la comunitat científica està en marxa per "fotografiar" el cosmos i produir una quantitat de dades exponencialment creixent. Això ens proporcionarà nous desafiaments i oportunitats.

  • 4.00 €
  • Entrades
En col·laboració amb:
Activitats relacionades
  • EXPOSICIÓ

   La bellesa de l'univers

   CosmoCaixa Barcelona. Fins el 10 de juny de 2018

   Les exposicions "Anys llum" i "Altres mons" constitueixen dues visions diferents i singulars del cosmos agrupades sota el títol genèric de "La bellesa de l'univers". 

  • Activitat oberta. Places limitades
Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: