Cicle de conferències

Cicle de debats: Llengües, identitats i religions a Catalunya

Cicle de debatsTrencar els tabús, combatre els tòpics: conèixer, entendre i compartir

Pestañas principales

 • Presentacion del evento

  Enlaces a Redes Sociales

  Els darrers anys, la població de Catalunya ha crescut i s'ha diversificat. Com es pot treure partit de la diversitat i construir el futur?

  Més informació i altres ubicacions

  TANCAR

  El cicle

  • Dues-centes vuitanta llengües, tretze confessions religioses, més de vuit mil centres de culte i una població cada vegada més diversa, que ha rebut onades d'emigració de països de l'entorn més proper i de continents remots.

  • Els darrers anys, des d'institucions públiques i entitats privades s'ha fet un esforç per delimitar el nou paisatge humà de Catalunya, estudiar-lo, analitzar-lo, crear plataformes que permetin enfortir els lligams socials i consolidar una identitat comuna.

  • Aquest cicle de diàlegs en va oferir un estat de la qüestió al voltant de tres temes bàsics: llengua, identitat i religió.

  Cinc idees clau

  Botones de las ideas clave
  TANCAR
  Abordar la complexitat

  El cicle Llengües, identitats, religions va reunir professionals i experts en diverses disciplines, amb experiència internacional, integrats en grups de treball que posen en contacte la realitat quotidiana, el treball de camp i el coneixement acadèmic. El treball multidisciplinari i el diàleg d'experts de diferents camps permeten abordar tota aquesta complexitat.

  TANCAR
  Combatre els tòpics des del coneixement

  Les visions simplistes i simplificadores són el gran enemic de la complexitat social i la democràcia. Sovint es basen en prejudicis sense cap element d'anàlisi. L'objectiu d'aquests diàlegs és trencar tabús, combatre tòpics, buscar camins d'entesa, conèixer, entendre i compartir.

  TANCAR
  Catalunya, laboratori

  Amb una demografia que ha crescut exponencialment i tres llengües oficials reconegudes al territori, Catalunya presenta una situació única a Europa que pot servir de model per a actuacions en altres països i regions del continent.

  TANCAR
  Les dones, en primer pla

  El cicle vol destacar el paper de les dones com a transmissores de creences i sabers familiars i la seva importància en les quatre confessions principals que conviuen a Catalunya: catòlica, jueva, musulmana i protestant. I això, des d'una perspectiva crítica i reivindicativa, mesurant els avenços i les mancances que encara hi ha. Quin paper poden tenir en el futur?

  TANCAR
  Què és la identitat?

  Què és la identitat? Hi ha una sola identitat per a tots els catalans? Quines identitats construeixen el relat nacional de Catalunya? La identitat catalana és una opció personal, una aventura que cadascú recorre sabent el seu passat però pensant en el futur? Quin paper té en aquesta qüestió la llengua, les llengües?

  Conferències que componen el cicle

  Listado de eventos
   • TOTS ELS PÚBLICS

    Un país, quantes llengües?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 03 de novembre de 2015

    Catalunya és l'únic país de la Unió Europea, juntament amb Luxemburg, amb tres llengües oficials. A més, actualment s'hi parlen fins a dues-centes vuitanta-set llengües, algunes de les quals amb més de cent mil parlants. Com treure partit d'aquesta riquesa lingüística i al mateix temps preservar la llengua pròpia? El multilingüisme no és un problema, sinó una realitat que cal aprofitar de manera constructiva. Per parlar-ne, hem convidat la filòloga Carme Junyent Figueras, el sociòleg Toni Mollà i l'editora Sílvia Senz.

   • TOTS ELS PÚBLICS

    Catalunya identitats

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 10 de novembre de 2015

    En pocs anys, Catalunya ha passat de l'emblemàtic Som 6 milions als 7,5 milions d'habitants d'ara. A més de les zones tradicionals d'immigració, s'hi han afegit noves onades procedents de l'Amèrica Llatina, el Marroc, el Senegal, Gàmbia, Nigèria i altres països africans, Romania i altres països de l'est, la Xina, el Pakistan i l'Índia. Aquest panorama tan plural té conseqüències sobre una identitat catalana que no és una realitat acabada i estàtica. Les escriptores Liz Castro i Najat El Hachmi, el pedagog Miquel Essomba i Gelabert i la politòloga Eunice Romero abordaran el tema des del coneixement i l'experiència pràctica.

   • TOTS ELS PÚBLICS

    Dones i religió ¿un paper secundari?

    Passeig de Sant Joan, 108 Barcelona, Barcelona. 24 de novembre de 2015

    El fenomen religiós és més viu que mai i es manifesta amb formes molt diferents de les que han estat tradicionals a Catalunya. Hi ha un tret comú: les dones actuen com a transmissores familiars, però tenen un paper secundari en el culte i en l'organització. En aquest debat proposem analitzar la funció de la dona en les religions principals de Catalunya –catòlica, jueva, musulmana i protestant–. Amb la participació de quatre dones implicades en la seva comunitat i compromeses amb el diàleg interconfessional: Roser Solé Besteiro, Moriah Ferrús, Salwa El Gharbi i Ruth Giordano. Inscriu-te aquí.

  Els conferenciants del cicle

  Carme Junyent

  Filòloga

  Toni Mollà

  Sociolingüista

  Silvia Senz

  Hispanista

  Salwa El Gharbi

  Llicenciada en dret

  Moriah Ferrús, Rabina

  Filòloga

  Ruth Giordano, Pastora

  Teòloga

  Roser Solé

  Teòloga

  Liz Castro

  Editora i traductora

  Najat El Hachmi

  Escriptora

  Miquel Essomba

  Pedagog

  Eunice Romero

  Politòloga