Matèria fosca: com la podem crear?

Forma part de: La cara fosca de l'Univers: un 95% per descobrir.


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

L'LHC del CERN, l'accelerador més gran del món, torna a funcionar, ara amb el doble d'energia, per tal de buscar respostes a noves preguntes.

Una és què és la matèria fosca, de quina mena de partícules està feta? I per respondre-la, els investigadors han triat la manera més directa: crear matèria fosca a partir de col·lisions de partícules a grans energies. És clar que la matèria fosca que nodreix les galàxies i els cúmuls de galàxies no està composta dels mateixos ingredients que els àtoms i les partícules que coneixem. Però de què es tracta, llavors? Segons la teoria de la supersimetria, cada partícula elemental coneguda té una germana supersimètrica desconeguda. Entre totes aquestes partícules supersimètriques hi hauria les que componen la matèria fosca.

Crear i detectar aquestes partícules supersimètriques a les col•lisions d'alta energia és un dels objectius de la nova etapa de l'LHC. Aconseguir-ho tindria un impacte enorme, fins i tot superior al que va tenir el 2012 el descobriment del bosó de Higgs.


A càrrec de:

Gary Bernstein (Penn University, EUA)

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: