CONFERÈNCIA

Mesurar i escoltar: el modulor, diapasó de l'Univers


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Ha passat més de mig segle des que Le Corbusier, en plena guerra europea, l'any 1942 va iniciar el projecte d'una revisió total de les mesures de l'arquitectura, els continguts de la qual es van publicar, ja acabada la guerra, en forma de llibre, després d'haver patentat el 1946 el sistema de mesures del modulor. En la paraula ressona el nombre d'or, la raó àuria, que l'autor reconeixia com una clau privilegiada, una proporció en la qual es basaven els secrets matemàtics de l'Univers. El nom també recordava el terme mòdul o patró de mesura, que en la tradició constructiva de l'arquitectura representava una peça bàsica per establir les mesures de tota l'obra. El modulor es basa en les mesures del cos tant com en les anàlisis matemàtiques que sorgeixen de la proporció àuria: respon a la naturalesa humana i a l'abstracció matemàtica i musical.

A la conferència provarem de comprendre els fonaments d'aquest projecte de mesures amb relació a les tradicions estètiques de l'arquitectura i la música, establir la crítica a les seves possibilitats i els límits de les seves aplicacions en algunes obres de Le Corbusier per arribar a reconèixer l'impacte que encara té en el pensament actual de l'arquitectura. Mostrarem com la consciència contemporània conviu en el modulor amb la resposta a la tradició i com la seva aplicació a l'arquitectura pot ser, alhora, còmplice del passat i argument per trencar amb aquest i crear un nou món. 


A càrrec de:

Marta Llorente, professora titular de Teoria de l'arquitectura, Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: