EXPOSICIÓ

Mediterrani

Del mite a la raó


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

A mitjans del primer mil·lenni abans de Crist, a les costes orientals del Mediterrani es van generar noves concepcions del món que han estat essencials en l'esdevenir cultural europeu.   El qüestionament de la necessitat dels déus per desxifrar els enigmes del cosmos, la organització de ciutats al voltant d'un espai central comú –l'àgora o el fòrum- com a lloc favorable a la trobada i al diàleg i una nova consideració de la persona que substitueix la força del guerrer per la força interior del filòsof esdevingueren en el món grecollatí antic. 
Aquestes idees van permetre establir una relació entre homes i déus, entre els propis homes, buscant a vegades punts de trobada i revelant secretes admiracions mútues en canvi del sistemàtic desig de destrucció. Els límits del Mediterrani que contempla l'exposició, no són els que els fenicis, etruscos, gregs i romans abordaren, sinó aquella que la imaginació apropava: un espai a la mida de l'home, un espai de llibertat mental. 

La mostra combina mites, això és, històries, i la Historia: la historia de la voluntat de l'home mediterrani per anar més enllà del passat quan es decideix enfrontar-se al destí, prescindint dels déus, i per interrogar-ne sobre els fonaments del món i la seva adequació a les necessitats humanes.


Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: