EXPOSICIÓ

Mediterrani


Horaris i ubicacions

Tancar

Pestañas principales

Mediterrani significa "mar enmig de terres", la qual cosa és tot un paradigma de la seva condició d'espai de connexió entre països, continents i cultures humanes diverses.
Els pobles de les seves riberes han fet d'aquest mar un símbol comú, i s'ha implantat l'adjectiu mediterrani per descriure tot el que comparteixen i tot allò que els cohesiona, que
ha arribat a transcendir a ètnies, a nacionalitats i, fins i tot, a continents.

La seva riquesa i diversitat no tan sols tenen a veure amb la vida que habita les seves aigües, sinó també amb la flora i la fauna que en poblen les costes, marcades per la benignitat de la seva climatologia. Lamentablement, per ser un mar de costes tan densament poblades, i també per la seva grandària i capacitat limitada de renovació, actualment té una de les taxes de contaminació i de perill d'extinció d'espècies més elevades del món.

La sostenibilitat del Mare Nostrum és sens dubte un dels reptes més importants.

Aquesta exposició pretén oferir al visitant una visió d'aquest mar en el sentit més ampli, explicar-ne els orígens i la formació geològica i descobrir-lo com un espai amb
unes particularitats històriques, biològiques, humanes i culturals pròpies, a més de plantejar quins són els reptes de futur per tal de preservar-lo.

La visita a l'exposició et permetrà conèixer quin ha estat el passat d'aquest mar, comprovar quin n'és el present i veure quins reptes se'ns plantegen per a la seva
sostenibilitat pensant en el futur.

 

 


A càrrec de:

TAULA RODONA INAUGURAL
Dimarts 10 de desembre | 19.00 h
"Al voltant de la Mediterrània "   
Aquesta taula rodona inaugural girarà al voltant d'alguns dels conceptes tractats en l'exposició i que il·lustren la complexitat del Mare Nostrum: el factor humà de la Mediterrània (de la Revolució Verda a les tragèdies de Lampedusa), la vida que alberga (de les meduses a les llotges de pesca ) i com s'alimenten els seus habitants (de la dieta mediterrània a la relació entre biodiversitat i alimentació). 

Pilar Sampietro, directora i presentadora del programa " Mediterrània" de Ràdio 3, serà l'encarregada de conduir aquesta conversa multidisciplinar.   
Pol Morillas, responsable de polítiques Euromed de l'Institut Europeu del Mediterrani. 
Josep Maria Gili, professor de recerca del CSIC a l'Institut de Ciències del Mar-CSIC. 
Rosa Solà, representant de Slow Food Barcelona.   

Modera: Pilar Sampietro, periodista i directora del programa Mediterráneo, RNE-Radio3. 

Segueix investigant
Temàtiques relacionades:
Públics: